2019. augusztus 25., Lajos, Patrícia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Szabad egy hétvégére? Norvégiában hamarosan megnyitják a világ első energiapozitív hotelét

Norvégia élen jár a fenntartható fejlődésben – és ezt nem csak az bizonyítja, hogy Oslo nyerte el 2019-re az Év Zöld Fővárosa címet, hanem azok az országon belül végzett olyan fejlesztések is, mint amilyen az északi sarkkör fölé épülő, első energiapozitív hotel, a Svart is. A világ legzöldebb szállodája a tervek szerint 2021-ben nyitja meg kapuit. 

A Svart névre keresztelt komplexum nemcsak 85 százalékkal kevesebb energiát fog fogyasztani évente, mint egy átlag modern hotel, de az energiát saját maga is állítja elő.

A Snøhetta norvég dizájncsapat által megálmodott hotel a Svartiser gleccser lábától indulva fut bele a Holandsfjorden vizébe,

és a kör alakúra tervezett épületnek, valamint a hatalmas üvegfelületeknek köszönhetően szinte minden pontjáról pazar kilátás nyílik majd a norvég vidékre.

Lenyűgöző látványterv a hamarosan felépülő hotelről Fotó: Snøhetta

Az épület és a természet közötti szoros kapcsolat már a hotel nevében is visszaköszön: a svart szó norvégül feketét jelent, az ónorvég nyelvben pedig a fekete és a kék színekre ugyanazt a kifejezést használták, így a név egyszerre utal a Svartisen gleccser mélykék színére és a Svartisen névre is, a táj egyedülálló természeti öröksége előtt tisztelegve.

A Snøhetta alapító partnere, Kjetil Trædal Thorsen ekképpen nyilatkozott a projektről: „Egy ilyen értékes környezetben az építkezés során magától értetődő a táj természeti szépségének és az itt élő állat- és növényvilágnak a megóvása. Fontos volt számunkra, hogy egy olyan fenntartható épületet tervezzünk, mely a lehető legkisebb ökológiai lábnyomot hagyja ezen a gyönyörű északi tájon. Egy energiapozitív és a környezet számára minimális beavatkozást jelentő hotel építése elengedhetetlen egy olyan fenntartható turistacélpont megalkotásához, mely tiszteletben tartja a helyszín egyedi adottságait: a ritka növényfajtákat, a tiszta vizet és a Svartisen gleccser kék jegét.”

Az épület minden szeglete a környezetére reflektál Fotó: Snøhetta

A hotel nem lesz egyszerűen megközelíthető, de a tervek között szerepel egy energiasemleges hajójárat indítása is, mely a közeli Bodø városa és a hotel között közlekedne.

A fenntarthatóság érdekében a tervezőcsapat számos újszerű megoldást alkalmazott. A nap energiájának maximális kihasználásához például feltérképezték a napsugárzás viselkedését a hegyvidéki környezetben. Ennek eredményeként döntöttek a kerek forma mellett, melynek köszönhetően megvalósul a napenergia maximális kihasználtsága.

De ez még nem minden: az épület tetejét vízenergiával előállított norvég napelemek borítják; a közvetlen napsugaraktól védő homlokzat szükségtelenné teszi a teraszok és helyiségek mesterséges hűtését a nyári hónapokban, míg a téli hónapokban a nagy ablakok biztosítják az égen alacsonyan fekvő nap energiájának kiaknázását. Mindeközben az épület fűtését hőszivattyúkhoz kapcsolt geotermikus kutak fogják ellátni.

A tervek szerint 2021-re megépülő hotel mini változata már létezik: az Ecocapsule (amiről itt már beszámoltunk) hasonló elven működik. A figyelemre méltó házikó a  beépített napelemeknek és szélturbinának köszönhetőn mindenféle külső energia felhasználása nélkül képes önmaga fenntartására.

Neked ajánljuk
Magyar kutatók a szén-dioxid hasznosítására dolgoztak ki eljárást Az ALTEO megszerezte az MNB Növekedési Kötvényprogramban való részvételhez szükséges minősítést A hőség a norvég gleccsereket sem kíméli Afrika válhat a méztermelés fellegvárává Van remény a korallok megmentésére (videóval)
Tovább a forrásra: roadster.hu
Vissza
Hírfolyam