2019. január 23., Rajmund, Zelma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Légkondicionáló helyett ökoburkolat

A Coloradói Egyetem mérnökcsapata olyan metaanyagot hozott létre, amely nemcsak tetszőleges méretű épületfelület beburkolására alkalmas, de passzív légkondicionálóként is működik. Az ökoburkolat különlegessége egyebek mellett az, hogy mindenfajta energia- és vízfelhasználás nélkül lehűti a vele bevont épületszerkezeteket, még akkor is, ha azokat közvetlen napsütés éri.  

A metaanyag bevonat oly módon hűti a vele beburkolt épületet, hogy hatékonyan visszaveri a beeső napfényt, miközben infravörös sugárzás formájában elvezeti a felület saját hőjét is. A Science folyóiratban leírt új burkolóanyag környezetbarát kiegészítő megoldást kínálhat a hővel működő erőművek hűtésére, amelyeknek üzemi hőmérsékleten tartása a jelenlegi technológiák mellett nagy mennyiségű hűtővizet és elektromosságot igényel.

A coloradói kutatók hibrid üveg-polimer burkolóanyagának vastagsága mindössze 50 mikron – alig több, mint a konyhai alufóliáé –, és gazdaságos módon, hengerekre tekercselve gyártható, ezért tetszőlegesen nagy mérettartományban előállítható úgy lakóépületek, mint gazdasági és ipari létesítmények burkolására.

Így néz ki a metaanyag vázlatos szerkezete Fotó: Science

„Arra számítunk, hogy alacsony gyártási költségeinek köszönhetően az új anyag áttörést hoz majd a sugárzásos hűtési technológia gyakorlati alkalmazásában” – nyilatkozta Xiaobo Yin, az egyetem mechanikai mérnöki tanszékének, valamint anyagmérnöki és anyagtudományi programjának oktatója, a kutatás társirányítója.

Mint kiderült, a szakembereknek nem volt könnyű dolguk: olyan anyagot kellett létrehozniuk, amely teljesen visszaveri a napsugárzást a légkörbe, ugyanakkor lehetőséget biztosít arra, hogy az alatta meghúzódó szerkezetből hő távozzék el infravörös sugárzás formájában. A feladatot úgy oldották meg, hogy a látható fénytartományban visszaverő, viszont az infravörös tartományban kisugárzó üveg mikrogyöngyöket ágyaztak be a polimer hordozórétegbe. Mindezt alulról megtoldották egy vékony ezüstréteggel, amely maximalizálja az anyag spektrális visszaverő képességét.

Ilyen az ökoburkolat hűtési hatékonysága Fotó: Science

A vizsgálatok során a metaanyag a 72 órás folyamatos tesztidőszak alatt mért 110 W/m2-nél nagyobb átlagos sugárzásteljesítményével remekül szerepelt.

A bevonat még közvetlen, tűző déli napsütésben is több mint 90 W/m2 sugárzásos hőleadásra volt képes. Ez a hűtésteljesítmény nagyjából megfelel egy ugyanekkora területű napelemből kinyerhető teljesítménynek, viszont megvan az a nem elhanyagolható előnye, hogy a napelemmel ellentétben éjjel is működik. 

Neked ajánljuk
Nyomtatott napelemeket építettek egy frankfurti házba Kína csinált egy mesterséges Napot, amivel végtelen mennyiségű energiát termelnének Csúnya baleset lett egy repülő autó tesztjéből Döntések az egységes vadkárfelmérő rendszer alapján Új-Zéland szennyezettsége lassan ijesztő méreteket ölt
Tovább a forrásra: alternativenergia.hu
Vissza
Hírfolyam