2020. október 30., Alfonz
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Légkondicionáló helyett ökoburkolat

A Coloradói Egyetem mérnökcsapata olyan metaanyagot hozott létre, amely nemcsak tetszőleges méretű épületfelület beburkolására alkalmas, de passzív légkondicionálóként is működik. Az ökoburkolat különlegessége egyebek mellett az, hogy mindenfajta energia- és vízfelhasználás nélkül lehűti a vele bevont épületszerkezeteket, még akkor is, ha azokat közvetlen napsütés éri.  

A metaanyag bevonat oly módon hűti a vele beburkolt épületet, hogy hatékonyan visszaveri a beeső napfényt, miközben infravörös sugárzás formájában elvezeti a felület saját hőjét is. A Science folyóiratban leírt új burkolóanyag környezetbarát kiegészítő megoldást kínálhat a hővel működő erőművek hűtésére, amelyeknek üzemi hőmérsékleten tartása a jelenlegi technológiák mellett nagy mennyiségű hűtővizet és elektromosságot igényel.

A coloradói kutatók hibrid üveg-polimer burkolóanyagának vastagsága mindössze 50 mikron – alig több, mint a konyhai alufóliáé –, és gazdaságos módon, hengerekre tekercselve gyártható, ezért tetszőlegesen nagy mérettartományban előállítható úgy lakóépületek, mint gazdasági és ipari létesítmények burkolására.

Így néz ki a metaanyag vázlatos szerkezete Fotó: Science

„Arra számítunk, hogy alacsony gyártási költségeinek köszönhetően az új anyag áttörést hoz majd a sugárzásos hűtési technológia gyakorlati alkalmazásában” – nyilatkozta Xiaobo Yin, az egyetem mechanikai mérnöki tanszékének, valamint anyagmérnöki és anyagtudományi programjának oktatója, a kutatás társirányítója.

Mint kiderült, a szakembereknek nem volt könnyű dolguk: olyan anyagot kellett létrehozniuk, amely teljesen visszaveri a napsugárzást a légkörbe, ugyanakkor lehetőséget biztosít arra, hogy az alatta meghúzódó szerkezetből hő távozzék el infravörös sugárzás formájában. A feladatot úgy oldották meg, hogy a látható fénytartományban visszaverő, viszont az infravörös tartományban kisugárzó üveg mikrogyöngyöket ágyaztak be a polimer hordozórétegbe. Mindezt alulról megtoldották egy vékony ezüstréteggel, amely maximalizálja az anyag spektrális visszaverő képességét.

Ilyen az ökoburkolat hűtési hatékonysága Fotó: Science

A vizsgálatok során a metaanyag a 72 órás folyamatos tesztidőszak alatt mért 110 W/m2-nél nagyobb átlagos sugárzásteljesítményével remekül szerepelt.

A bevonat még közvetlen, tűző déli napsütésben is több mint 90 W/m2 sugárzásos hőleadásra volt képes. Ez a hűtésteljesítmény nagyjából megfelel egy ugyanekkora területű napelemből kinyerhető teljesítménynek, viszont megvan az a nem elhanyagolható előnye, hogy a napelemmel ellentétben éjjel is működik. 

Neked ajánljuk
Biogáz lett a lejárt sörből 2025-re elkészülhet a világ első fúziós reaktora Napelemes kamiont tesztel a Scania A világ legerősebb és legdrágább chilije Sárrét szívében terem (videó) Vízenergiával „tankolják” az elektromos hajókat a Niagaránál
Tovább a forrásra: alternativenergia.hu
Vissza
Hírfolyam