2019. május 27., Hella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Innovatív hullámok: óceántisztító ökoszigetet építenek

Mexikó partjainál épülhet fel a „Grand Cancun” elnevezésű ökosziget, amely nemcsak a víz gazdaságos felhasználását és újrahasznosítását biztosítja, hanem sótalanító üzemként is funkcionál – a különleges komplexum kizárólag megújuló energiák használatával fog üzemelni. Az ötletgazda, Richard Moreta Castillo 2020-ra szeretné felépíteni a futurisztikus ökoszigetet.

Az ökoszellemiségben épülő turisztikai komplexum a luxus minden skáláját magában foglalja, mely víz alatti szállodával és étteremmel is büszkélkedhet majd a világ egyik legszebb tengerének élővilágára nyíló panorámával. A tervek szerint a teljes tengeri platform napelemekkel lesz beborítva, mely nemcsak a komplexumot látja el elektromos árammal, hanem a város fő hálózatát is.

A Grand Cancun-projekt egyike az olyan tengerparti létesítményeknek, mely a természeti erőforrások kihasználása helyett arra törekszik, hogy óvja a tengert és a környezetet.

Az ökosziget látványterve Fotó: Moreta Castillo

Az óceán ökoszisztémáját védi azáltal, hogy a tisztítórendszer kiszűri a szénhidrogéneket, a különböző szennyező anyagokat és a felszínen úszó szemetet, ezáltal egészségesebb élőhelyet biztosít a tengeri élővilág számára.

A napelemek mellett függőleges szélturbinák és víz alatti árapály- és hullámgenerátorok termelik a tiszta energiát.

2020-ban nyithatja meg kapuit a Grand Cancun Fotó: Moreta Castillo

A komplexumhoz esővízgyűjtő rendszer is csatlakozik, mely a víz gazdaságos felhasználását és újrahasznosítását biztosítja, a sótalanító üzem pedig tiszta ivóvizet biztosít a vendégek számára a tengerből.

Az új ökokomplexum azon túl, hogy luxusüdülőhelyet biztosít a turisták számára, szeretne hozzájárulni ahhoz is, hogy a Karib-tenger ökoszisztémája helyreálljon.

Mindeközben Norvégiában is hasonló projekten dolgoznak: az északi sarkkör fölé építik fel a világ egyik legkülönlegesebb, energiapozitív hoteljét, a Svartot. A szálloda a tervek szerint 2021-ben nyitja meg kapuit. 

Neked ajánljuk
Bazaltba zárni a szén-dioxidot? Sok mindent megoldhat az Artech egytengelyű napkövetője Egy farm, ami tisztítja a tengert (videóval) Számos helyen bozóttüzek tombolnak Izraelben Egyre többen vesznek részt a vándortáborokon
Tovább a forrásra: impressmagazin.hu
Vissza
Hírfolyam