2022. május 28., Csanád, Emil
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Hallott már az árapályerőműről?

Mutriku, az Észak-Spanyolországban található festői szépségű tengerparti városka 2011 óta büszkélkedhet azzal a 300 kW kapacitású, 16 turbinás árapályerőművel, amely az eredeti tervek szerint 250 háztartás energiaigényét kell hogy fedezze. Az erőmű különlegessége, hogy a megtermelt villamos energiát a lakossági ellátóhálózatnak adja át, ebben pedig jelenleg egyedülálló a világon. A szakemberek szerint további fejlesztésekre van szükség ahhoz, hogy növeljék a hatásfokát. 

Légi felvétel az erőműről Fotó: Fotó: opera-h2020.eu

Mutrikuban a viharos időjárás miatt döntöttek a 440 méteres gát megépítése mellett, melyre az erőmű épült. A létesítmény az OWC (Oscillating Water Column – oszcilálló vízoszlop) technológiát használja, ez a kutatások szerint bár a legígéretesebb, amint az a legújabb vizsgálatból is kiderült, van még mit fejleszteni rajta.

Az OWC levegő közbeiktatásával egyfajta zárt rendszerként működik: felső részében egy légkamra található, alsó része pedig a vízzel találkozik. Az árhullám a légkamrában található levegőt összepréseli, majd kiszorítja, így a levegő a kamrából való távozáskor megforgatja az áramtermelő generátorokhoz kapcsolt turbinát.

A hullám visszahúzódásakor a kamrában lecsökken a nyomás, így a levegő iránya megfordul, és a kamrába áramolva ismét megforgatja a turbinát. 

A Baszkföldi Egyetem kutatói arra keresték a választ, milyen fejlesztésekre szorul az erőmű, ehhez pedig a 2014 és 2016 közötti üzemidőszakot tekintették át. Ahogyan Gabriel Ibarra-Berastegi, a kutatás vezetője elmondta, arra voltak kíváncsiak, milyen esetleges hiányosságok vagy épp váratlan előnyök merülnek fel, mert ebből derül ki, hogyan lehetne fejleszteni a rendszert.

A kiértékelés eredményei szerint mindenképp növelni kell a hatékonyságot: amikor ugyanis a tenger túlságosan nyugodt vagy viharos volt, a rendszer leállt, s csak 75 százalékos hatékonysággal volt képes energiát termelni. A megújuló forrásokkal összehasonlítva is alulmaradt, gyengébben teljesített a szél- és a napelemfarmoknál. Gabriel Ibarra úgy véli, a teljesítmény fokozását azzal lehetne elérni, ha fejlesztik a turbinák sebességének szabályozását és ellenőrzését.

Az ecolongue.hu szerint feltételezhető, hogy a hely kiválasztása nem volt túl átgondolt, ám ennek ellenére is az OWC-technológia előnyére válhat a tesztidőszak. 

Függetlenül attól, hogy Mutriku hogyan teljesített, kijelenthetjük, hogy komoly potenciál van az árapály- és hullámerőművek létesítésében.

Neked ajánljuk
Négy ország a tengeri szélenergiáért, a gázimporttól való függés ellen Nagyra törők a tengeri szélenergiával kapcsolatos tervek Európában Búcsút mond a gázkazánoknak Hollandia Amerikában szigorúbb szabályokra számíthatnak a fenntartható alapok 18 millió forintot gyűjtött a menekülteknek a CIB Bank
Tovább a forrásra: ecolounge.hu
Vissza
Hírfolyam