2018. október 17., Hedvig
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter Időjárás

Napelem, amely esőcseppekkel is működik?

A napelemek fő problémája, hogy megfelelő mennyiségű napsugárzás nélkül általában használhatatlanok. A kínai Szucsoui Egyetem kutatócsapata azonban igen ígéretes megoldással rukkolt elő: olyan napelemeket hoztak létre, melyek az esőcseppekből is képesek energiát előállítani. 

A triboelektromos nanogenerátor (azaz TENG) a többi generátorhoz hasonlóan a mechanikus munkát alakítja elektromossággá. A berendezés különlegessége, hogy már az esőcseppek becsapódásából is képes energiát előállítani. 

A kínai csapat olyan hibrid panelt hozott létre, amely tartalmazza a TENG-technológiát, ráadásul igen könnyű, és viszonylag olcsó is. A fejlesztés során különböző műanyagokkal kísérleteztek, melyeket a napelemek és a nanogenerátor rétegei közé vittek fel. A két réteg összeköttetésben van egymással, de külön-külön is képesek energiát előállítani.

A kép illusztráció Fotó: Shuttestock

Bár a technológia igen ígéretes, a rendszer előállítása egyelőre túl drága.

Ha sikerül a szakértőknek jelentősen lecsökkenteni a találmány költségét, akkor forradalom jöhet el a napelemek használatában.

A napenergiára épülő technológiákat így az esősebb térségekben is érdemes lesz majd használni.

Neked ajánljuk
Íme az ablak, amely megduplázza az energiahatékonyságot, és még a hőtől is véd A japán aranyszendvics komoly áttörést hozhat a napelemek piacán Elege van a villanyszámlákból? Nincs egyedül A kormányzat is támogatja a klímavédelem ügyét Hamarosan felépül Európa legnagyobb kétoldalú napelemes létesítménye is
Tovább a forrásra: 24.hu
Vissza
Hírfolyam