2019. december 16., Aletta, Etelka
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az IBM fénnyel működő számítógépe kisebb egy sókristálynál

Alig 1x1 milliméteres, és a fény energiájával működik a világ legkisebb számítógépe, amelyet a héten kezdődött IBM Think 2018 konferencián mutatnak be, ahol az IBM Research azon találmányairól és műszaki megoldásairól rántja le a leplet, amelyek a következő öt évben meghatározzák az életünket. 

A parányi számítógépről valószínűleg a jövő héten ismerhetünk meg minden apró részletet, de már az eddigi specifikációk is figyelemre méltók. Maga az eszköz nagyjából 1x1 milliméter nagyságú – vagyis akkora, mint egy durvább sószemcse. Kisebb, mint az eddigi rekorder, a 2015-ben bemutatott, 2 milliméter átmérőjű Michigan Micro Mote.

Az IBM szerint az eszköz gyártása darabonként tíz centbe, azaz körülbelül 25 forintba kerül.

A számítógép processzorának több százezer tranzisztora van, a memória SRAM, az energiaellátás pedig fotovoltaikus (vagyis a fény energiájára épül). Az eszköz ledekkel, illetve egy fényérzékelő segítségével kommunikál a külvilággal.

Az IBM azt állítja, hogy a mikroszámítógép legalább olyan erős, mint egy X86-os chip az 1990-es évekből – vagyis akár az eredeti Doom is futtatható lenne rajta.

Neked ajánljuk
Különleges innovációkkal érkezik a CES januárban Sikeresen tesztelték a világ első villanyrepülőjét Ökológiai vetőmag munkacsoport alakult Eilat kitiltja a strandokról az eldobható csomagolásokat Svédországban a véradók SMS-t kapnak, amikor a vérük megmentette egy ember életét
Tovább a forrásra: index.hu
Vissza
Hírfolyam