2018. június 18., Arnold, Levente
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter Időjárás

Napenergia-paradicsom épül Floridában

Javában épül a Florida délnyugati részén található Babcock-tó mellett a jövő városa, amely teljes egészében napenergiával fog működni, és nagyjából akkora, mint Érd. A szolárenergia tárolásához szükséges energiacentrumot – amely egyszerre tíz megawattóra energiát képes tárolni – pedig már át is adták. 

Igaz, a beruházó Kitson & Partners által ötvenezres városnak megálmodott Babcock Ranchre még éppen csak beköltöztek az első lakosok, de az ígért, szinte sci-fibe illő infrastruktúra már az első pillanattól rendelkezésre áll:

a kertváros utcáin már most is robotbuszok szállítják az utasokat.

Már közlekednek az önjáró buszok Fotó: Babcock Ranch

A település határában felállított napelemfarm kapacitása nagyságrendileg megegyezik azzal, amit Elon Musk és a Tesla épített fel Dél-Ausztráliában (itt már beszámoltunk róla), a 73 megawattórás telep így más településeket is képes energiával ellátni.

Minden házon napelem lesz Fotó: Babcock Ranch

A Babcock Ranch kívülről a legkevésbé sem emlékeztet valamilyen futurisztikus, jövőbeli városra: a házak tipikus amerikai otthonok jó nagy kerttel, a településen pedig szinte több a zöldterület, mint az épület. Ez amúgy nem véletlen, hiszen

azt már a tervezéskor lefektették, hogy a város legalább 50%-ának zöldterületnek kell lennie.

 

A Babcock Ranchen egy vadiúj, 130 négyzetméteres, három hálószobával és két fürdőszobával ellátott ház 185 ezer dollárba, vagyis kb. 47 millió forintba kerül, ami Magyarországról nézve persze elég soknak tűnik.

Tovább a forrásra: player.hu
Vissza
Hírfolyam
Ajánló
„Klímatudatos Budapest”: pályázat általános iskolás gyermekek részére Franciaország 2021-ig leállítja a széntüzelésű erőműveit (Mac)mentő? Az Apple forradalmasítaná az alumíniumgyártást „Jót, s jól”: 26 tanulmány a fenntarthatóságról 13 európai város légszennyezettségét pontozta a Greenpeace