2019. május 26., Evelin, Fülöp
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Napenergia-paradicsom épül Floridában

Javában épül a Florida délnyugati részén található Babcock-tó mellett a jövő városa, amely teljes egészében napenergiával fog működni, és nagyjából akkora, mint Érd. A szolárenergia tárolásához szükséges energiacentrumot – amely egyszerre tíz megawattóra energiát képes tárolni – pedig már át is adták. 

Igaz, a beruházó Kitson & Partners által ötvenezres városnak megálmodott Babcock Ranchre még éppen csak beköltöztek az első lakosok, de az ígért, szinte sci-fibe illő infrastruktúra már az első pillanattól rendelkezésre áll:

a kertváros utcáin már most is robotbuszok szállítják az utasokat.

Már közlekednek az önjáró buszok Fotó: Babcock Ranch

A település határában felállított napelemfarm kapacitása nagyságrendileg megegyezik azzal, amit Elon Musk és a Tesla épített fel Dél-Ausztráliában (itt már beszámoltunk róla), a 73 megawattórás telep így más településeket is képes energiával ellátni.

Minden házon napelem lesz Fotó: Babcock Ranch

A Babcock Ranch kívülről a legkevésbé sem emlékeztet valamilyen futurisztikus, jövőbeli városra: a házak tipikus amerikai otthonok jó nagy kerttel, a településen pedig szinte több a zöldterület, mint az épület. Ez amúgy nem véletlen, hiszen

azt már a tervezéskor lefektették, hogy a város legalább 50%-ának zöldterületnek kell lennie.

 

A Babcock Ranchen egy vadiúj, 130 négyzetméteres, három hálószobával és két fürdőszobával ellátott ház 185 ezer dollárba, vagyis kb. 47 millió forintba kerül, ami Magyarországról nézve persze elég soknak tűnik.

Neked ajánljuk
Sok mindent megoldhat az Artech egytengelyű napkövetője Ez nem vicc! A perovszkites napelemek is szeretik a koffeint A fáraók korából származó faritkaságra bukkantak az USA-ban Erkölcsi és jogi kötelezettség az éghajlatváltozás elleni küzdelem Hallottál már a környezetbarát kenderházról? (videó)
Tovább a forrásra: player.hu
Vissza
Hírfolyam