2019. január 23., Rajmund, Zelma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Napenergia-paradicsom épül Floridában

Javában épül a Florida délnyugati részén található Babcock-tó mellett a jövő városa, amely teljes egészében napenergiával fog működni, és nagyjából akkora, mint Érd. A szolárenergia tárolásához szükséges energiacentrumot – amely egyszerre tíz megawattóra energiát képes tárolni – pedig már át is adták. 

Igaz, a beruházó Kitson & Partners által ötvenezres városnak megálmodott Babcock Ranchre még éppen csak beköltöztek az első lakosok, de az ígért, szinte sci-fibe illő infrastruktúra már az első pillanattól rendelkezésre áll:

a kertváros utcáin már most is robotbuszok szállítják az utasokat.

Már közlekednek az önjáró buszok Fotó: Babcock Ranch

A település határában felállított napelemfarm kapacitása nagyságrendileg megegyezik azzal, amit Elon Musk és a Tesla épített fel Dél-Ausztráliában (itt már beszámoltunk róla), a 73 megawattórás telep így más településeket is képes energiával ellátni.

Minden házon napelem lesz Fotó: Babcock Ranch

A Babcock Ranch kívülről a legkevésbé sem emlékeztet valamilyen futurisztikus, jövőbeli városra: a házak tipikus amerikai otthonok jó nagy kerttel, a településen pedig szinte több a zöldterület, mint az épület. Ez amúgy nem véletlen, hiszen

azt már a tervezéskor lefektették, hogy a város legalább 50%-ának zöldterületnek kell lennie.

 

A Babcock Ranchen egy vadiúj, 130 négyzetméteres, három hálószobával és két fürdőszobával ellátott ház 185 ezer dollárba, vagyis kb. 47 millió forintba kerül, ami Magyarországról nézve persze elég soknak tűnik.

Neked ajánljuk
A grafén lenne az új csodaanyag? Palackba zárták a napfényt A szén-dioxid-kibocsátás 3,4 százalékkal emelkedett 2018-ban az Egyesült Államokban Döntések az egységes vadkárfelmérő rendszer alapján Új-Zéland szennyezettsége lassan ijesztő méreteket ölt
Tovább a forrásra: player.hu
Vissza
Hírfolyam