2021. május 9., Gergely
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Világos és virágos: a lámpa, amely a növényekből nyeri az energiáját

Képzeljen el egy olyan világot, amely az energiáját zöldellő erőművekből nyeri. Ahol az utcákat és az otthonát a növények fénye világítja meg. Hihetetlen fantazmagóriának, netán futurisztikus tündérmesének tűnik? A helyzet az, hogy az idilli technológia létezik: Ermi van Oers lámpái már növényekből nyerik az energiájukat.   

Az élő energia: így működik a csodalámpa Fotó: Youtube

A holland Ermi van Oers tervezőcsapatával közösen egy olyan lámpa fejlesztésén dolgozik, amely élő növényekből nyeri az energiáját. A „Living light”-ra, azaz Élő fényre keresztelt csodalámpának nincs szüksége konnektorra: a világításhoz szükséges energiáját a növényekből nyeri.

„A köztéri lámpákat hozzá lehetne kötni a fákhoz. Az erdők akár erőművek is lehetnének. Az indonéz rizsföldek nemcsak ételt, hanem áramot is adhatnának a helybélieknek” – szőtte futurisztikus terveit Ermi van Oers.

„A növények a napsugarak segítségével fotoszintetizálnak és állítanak elő szerves vegyületeket, amelyek aztán a gyökereken keresztül jutnak a termőföldbe. A természetben előforduló baktériumok protonokat és elektronokat termelnek. A növényi üzemanyagcella olyan anódrekeszeket tartalmaz, amelyek lehetővé teszik, hogy az elektronok a vezetékeken keresztül eljussanak a katódig, ahol aztán villanyosság keletkezik – magyarázta a működési elvet a feltaláló, aki azt is hozzátette: a lámpához csak egy olyan növény kell, amely nedves földben él.

„Lenyűgöző, hogy úgy állíthatunk elő elektromos áramot, hogy közben a természet szépségeiről sem kell lemondanunk” – mondta Marjolein Helder, a Plant-e vezérigazgatója.

A lámpának egyelőre egy teljes napra van szüksége ahhoz, hogy fél órára elegendő energiát tudjon előállítani. Ennek ellenére a feltalálók nagy reményeket fűznek találmányukhoz.

„Bízunk benne, hogy a technológiát tovább tudjuk fejleszteni, és eljutunk arra a pontra, amikor a növények erőművekké válnak. A természetnek értéke lesz, a zöld területek ismét virágozhatnak... Közben pedig csökkenne az üvegházhatású gázok kibocsátása is” – bizakodott az ötletgazda, aki 2018-ig 50 lámpát készít majd el.  

Neked ajánljuk
Hidrogénerőmű a kert végében? – Nincs messze a megoldás Tévúton járunk, és a jövőben máshogy fognak kinézni a tengeri szélparkok? Cápabőr a levegőben? – Biomimikrivel spórol a Lufthansa Extrém szélsebességű viharokat okoz a klímaváltozás Magyarországon Falusi fortély – Tavaszi vetés (videó)
Tovább a forrásra: ecowatch.com
Vissza
Hírfolyam