2021. július 30., Judit, Xénia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Még mindig nem használjuk ki az alumínium körforgásában rejlő előnyöket

Akár egy 30 000 fős kisváros éves áramfogyasztásának költsége is megtakarítható lenne az alumínium italdobozok teljes körű újrahasznosításával. Sajnos azonban a Magyarországon forgalomba kerülő 1 milliárd darab alumínium italdoboz mintegy 58%-a hulladékként végzi. 

Mindez a Returcom Nonprofit Kft. legújabb tanulmányából derül ki. Az értékes, végtelenszer újrahasznosítható alumínium ezzel örökre eltűnik a nyersanyagok körforgásából.

a végtelenbe, és tovább...?

Mi, magyarok nagyon pazarlóan bánunk a tőzsdén is jegyzett, értékes alumíniummal. Magyarországon minden évben 15 200 tonna alumíniumot használnak italféleségek, jellemzően üdítők és sörök töltéséhez, vagyis

mintegy 1 milliárd darab alumínium italdobozt használunk el.

Sajnálatos módon ennek a mennyiségnek azonban csak a 41%-a (kb. 6315 tonna, 410 millió db) kerül szelektíven begyűjtésre és újrahasznosításra, miközben 50%-a (7585 tonna, 500 millió db) a hulladéklerakók mélyén végzi, további 9%-át (1300 tonna, 80 millió db) pedig a hulladékégetőben égetjük el annak ellenére, hogy ez a végtelenszer újrahasznosítható anyag viszonylag olcsón kinyerhető még az az égetés után visszamaradt hamuból is.

Fotó: Pexels.com

végtelenszer újrahasznosítható! Lenne…

A hulladékká vált alumínium italdobozok újrahasznosítása ugyanakkor egyszerre gazdasági és környezetvédelmi érdek, hiszen 95%-os energiamegtakarítás érhető el az elsődleges nyersanyagból – bauxitból elektrolízissel – gyártott fémhez képest. Mi több, a folyamat végtelenszer és minőségromlás nélkül ismételhető, és 60 nap alatt például újra aludoboz  készíthető a hulladékká vált dobozokból. Emiatt a valaha előállított alumínium 75%-a még ma is körforgásban van és megtalálható a napjainkban is használatban lévő alumíniumcsomagolások anyagában.

Akár Gödöllő éves áramfelhasználását is megspórolhatnánk

A Returcom Nonprofit Kft. tanulmánya rámutat arra, hogy ha a hulladéklerakóba és hulladékégetőbe kerülő mintegy 580 millió darab (8900 tonna) alumíniumdobozt sikerülne a szemétből kinyerni, és 95%-os energiamegtakarítással újrahasznosítani, azzal annyi villamosenergiát takarítanánk meg, amennyit egy 30 000 lakosú város, például Gödöllő lakosai egy év alatt felhasználnak. A kommunális hulladékba kerülő alumíniumból persze akár más alumíniumtermék is készülhetne. Ebből a mennyiségből például 650 000 bicikli lenne gyártható.

Több megoldás is lehetséges az alumíniumcsomagolás visszagyűjtésének fejlesztésére

„Magyarország szelektív hulladékgyűjtési rendszerében talán az alumínium begyűjtési rendszere a legfejlettebb. A rendszer szinte minden magyar lakos számára hozzáférhető valamilyen formában, például a házhoz menő visszagyűjtés és hulladékudvarok formájában, amelyet kiegészít az ország mintegy 200 kiskereskedelmi áruházában elérhető aludoboz-visszaváltó automaták hálózata” – mondta dr. Duma László, a Returcom Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója. „Hiába azonban az elérhető infrastruktúra, igazán jelentős alumíniummennyiséget akkor tudnánk újrahasznosítani, ha a lakosság folyamatos edukációjával elérnénk, hogy a fém a kommunális hulladékból a szelektív gyűjtési csatornák egyikébe kerüljön” – tette hozzá dr. Duma László.

Az alábbi linken további információk érhetőek el az alumínium-újrahasznosítással kapcsolatban.

Neked ajánljuk
Felemelt és leejtett testek, tanuló algoritmusok, avagy energiatárolás a megújulók korában Az SZTE kutatói előrelépést tettek a megújuló energia tárolásának területén Tudósok követelik a műanyagszemét drasztikus csökkentését Környezetvédelmi megfontolásokból betiltják a nagy teljesítményű számítógépek árusítását több amerikai államban Rekordösszegben bocsátott ki zöldkötvényt a Hell
Tovább a forrásra: dontwasteit.hu
Vissza
Hírfolyam