2018. július 17., Elek, Endre
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter Időjárás

Irány a Mars! A NASA letesztelte a hordozható atomreaktort

A NASA sikeresen tesztelte azt a hordozható atomreaktort, amelyet – ha minden jól megy –  2019 végén már a Marsra is fellőne. A szakemberek szerint a Kilopower névre keresztelt eszköznek köszönhetően hamarosan akár embert is küldhetünk a vörös bolygóra. 

A NASA a Los Alamos-i Nemzeti Laboratóriummal és a Szövetségi Energiahivatallal közösen jelentette be még januárban, hogy megépítették a hordozható, miniatűr atomreaktort. A Kilopower 1 és 10 kW közötti energiát képes előállítani – a NASA szerint utóbbi esetén elég lenne 10 darab, hogy egy egész Mars-bázist működtessen. Persze a januári bejelentéskor még hátra volt a nagy teszt, mostanra azonban sikerrel vették ezt az „akadályt ” is.

Gizmodo beszámolója szerint a tesztek a vártnál sokkal jobb eredményt hoztak, így hamarosan megkezdhetik a repülési kísérleteket is. 

Márciusban egy 20 órán át tartó tesztre vitték az eszközt Nevadába. Akkor alapjáraton több energiát termelt a rendszer, mint azt remélték. Emellett a reaktor extrém behatásoknál is stabilan működött. A hűtés megszüntetése vagy feltekerése mindössze 15 fokos, vagy még annál is alacsonyabb hőingadozást eredményezett a magban.

David Poston, a reaktor tervezője szerint a benne található urán-235-nek olyan alacsony a sugárzása, hogy az emberre egész biztosan ártalmatlan; ráadásul  a rendszert úgy alkották meg, hogy az emberi beavatkozás nélkül, önmagát karbantartsa. 

A következő másfél évben további tesztek várnak a Kilopowerre, és ha azt is sikerrel veszi az eszköz, már készülhet is a Mars-utazásra.

Neked ajánljuk
Franciaország 2021-ig leállítja a széntüzelésű erőműveit (Mac)mentő? Az Apple forradalmasítaná az alumíniumgyártást „Lesz ez még így se” – gondolták, majd megalkották a jövő víztározóját 150 éve nem látott jelenséggel búcsúzott januártól a Hold 181 ezer kilogrammnyi szemét lehet a Holdon
Tovább a forrásra: hvg.hu
Vissza
Hírfolyam