2020. szeptember 25., Eufrozina, Kende
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Ez igen! Nyomtatják a harmincszor olcsóbb napelemeket

Az ausztrál Newcastle-i Egyetem kutatóinak olyan napelemet sikerült létrehozniuk, amely nemcsak jóval olcsóbb hagyományos társainál, de több energiát is termel. A különleges technológiával készülő találmány forradalmi változást hozhat a szoláreszközök piacán.  

A kutatók nagyjából egy évvel ezelőtt „game changer” jelzővel illeték azt az általuk fejlesztett napelemet, amely méretében, képességében és árában is forradalminak tekinthető. A fejlesztők ugyanis egy 0,1 milliméternél (!) is vékonyabb műanyag filmrétegre nyomtatják a nap energiáját felvevő paneleket, így aztán a felhelyezés is jóval egyszerűbb.

Arról nem is beszélve, hogy a megálmodók szerint

a hagyományos napelemeknél több áramot termel akkor is, amikor nem ideálisak a fényviszonyok. És ami szintén nem elhanyagolható szempont: nagyjából 2000 forintba kerül négyzetmétere.

Külön öröm, hogy nemrégiben elkészült a találmány kereskedelmi forgalomba hozható változata is, amely kevesebb mint 10 dollárt kóstál (jelenlegi árfolyamon kb. 2500 forint) négyzetméterenként, a titka pedig abban rejlik, hogy a kutatók elektronikus festéket nyomtatnak a műanyagra, amelyet aztán laminálnak. A nyomtatáshoz ráadásul semmilyen különleges eszközre nem volt szükség, vagyis a jelenleg rendelkezésre álló technológiával is létre lehet hozni a paneleket.

Az egyetemi fejlesztőcsapatot vezető Paul Dastoor professzor szerint 10 ipari nyomtató folyamatos működése elég lenne ahhoz, hogy naponta 1000 otthon számára nyomtassanak napelemet. A befektetők részéről már most nagy az érdeklődés a technológia iránt, így remélhetőleg néhány éven belül a világ más részén is megjelenhet majd.

Neked ajánljuk
Napelemparkokkal zöldít a Toyota Kifejlesztették a folyékony napelemet Itt a feladat: terjed a napenergia hasznosítása, de mi legyen a leszerelt panelekkel? Állami támogatás az elektromos rásegítésű kerékpárokra Egyre kevesebb a jég az Északi-sarkkörön
Tovább a forrásra: hvg.hu
Vissza
Hírfolyam