2018. december 12., Gabriella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Nap, szél, víz: új lehetőség a megújuló energiák tárolására

Igen figyelemreméltó találmánnyal rukkoltak elő a Stanford Egyetem szakemberei. A kutatók ugyanis kifejlesztettek egy olyan vízalapú akkumulátort, amellyel hatékonyan el lehet raktározni a nap és a szél energiáját, hogy aztán szükség esetén az elektromos hálózatba vissza lehessen táplálni.

Kísérleteik során a szakemberek lényegében víz és mangán-szulfát közötti, visszafordítható elektroncserét idéztek elő. Az utóbbi anyag egy olcsó, bőségesen rendelkezésre álló ipari só, amelyet szárazelemek, műtrágya, papír és más termékek előállításához is fel szoktak használni.

A tudósok a nap- és a szélenergia eltárolási folyamatának szemléltetéséhez az elektromos hálózathoz csatlakoztatták az elemet. A vízben oldott mangán-szulfát és a beözönlő elektronok közötti reakció során az elektródákba kapaszkodó mangán-dioxid-részecskék keletkeztek. A maradék elektronok hidrogéngáz formájában távoztak a kölcsönhatásból.

A kutatásban részt vevő Cen Vej az innovatív prototípussal a kezében Fotó: Stanford Egyetem/Jinwei Xu

A hidrogén árammá alakításának módját egy ideje már ismeri a tudomány, ám az elem utántöltése problémát jelentett. Jelen esetben a kutatók a „kiüresedett” prototípust visszacsatlakoztatták az áramforráshoz, mégpedig azért, hogy vízzel kombinálva a mangán-dioxid-részecskéket mangán-szulfát só megteremtésére ösztönözzék. Az anyag átalakulása után az egész töltési folyamatot újra és újra meg lehetett ismételni.

A tudósok abban bíznak, hogy egyszer majd ipari méretekre is ki tudják terjeszteni a technológiát.

Neked ajánljuk
Világrekordokat döntött a Wendelstein 7–X fúziós atomreaktor Jönnek az okoserőművek A megyei jogú városok fontos szerepet vállalnak a klímavédelemben 7500 tonna: már az űr is tele van szeméttel Pályázat innovatív, energiatudatosságra fókuszáló ötletekre
Tovább a forrásra: gyartastrend.hu
Vissza
Hírfolyam