2021. január 28., Karola, Károly
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

3 az 1-ben: napelem, tévé és ablak

A jövő az okosablaké, amely amellett, hogy energiát termel, még tévézésre is alkalmas. A sokoldalú ablakra még néhány évet várni kell, de a 19. században felfedezett perovszkittal készülő napelemek ugrásszerű fejlődése előbb-utóbb eljut odáig, hogy a szélvédőtől kezdve a hálószoba ablakáig mindenből lehet kijelző.

A televízióként is használható üvegfelületeket egy új technológiának, az organikus félvezetők alkalmazásának köszönhetjük majd, már ha egyszer megvalósul. A kutatók most elsősorban az így készült napelemek hatékonyságának fokozásán dolgoznak: az Európai Unió GotSolar programjában az úgynevezett tandem technológiát alkalmazzák, amelynek során a hagyományos, szilíciumalapú technológia mellett perovszkitot is alkalmaznak – ez ugyanis nem csupán egy oxidásvány, hanem egy kristályszerkezet neve is.

Tudta? 

  • A perovszkit nevű, 1839 óta ismert anyagot a német ásványkutató, Gustav Rose fedezte fel az Urál hegységben, nevét pedig egy orosz mineralógusról, Lev Alekszejevics Perovszkijról kapta, mint ahogy róla nevezték el a perovszkit nevű struktúrát is, amit Victor Goldschmidt írt le először 1926-ban. Ez a sűrű kristályszerkezet a XIIA2+VIB4+X22–3 általános képlettel írható le, természetes formában kalcium-titanátként fordul elő. A legsűrűbben alkalmazott anyag a napelemben.

2017-ben a szakemberek már kifejlesztettek egy olyan ablakot, amely amellett, hogy áramot termel, besötétedik, ha a hőmérséklete eléri a 60 Celsius-fokot, amikor pedig lemegy a nap, az üveg ismét átlátszóvá válik. További előnye a technikának, hogy

ötödannyiba kerülnek az így előállított napelemek, mint hagyományos társaik, így sokan úgy vélik, hogy nemsokára akár teljes egészében ki fogják szorítani a piacról a szilíciumos technológiát.

Perovszkittal készült napelem Fotó: Science Trends

Gyorsabb megtérülés


Az új megoldások olyan helyeken is lehetővé teszik majd a napenergia felhasználását, ahol erre eddig nem volt lehetőség, ráadásul zöldebb is, mint a hagyományos napelemgyártás: egy-egy régebbi panelnek akár évekre is szüksége lehetett ahhoz, hogy megtermelje azt az energiamennyiséget, amennyi az előállításához kellett, a perovszkitos napelemnek ehhez mindössze néhány hónapra lesz szüksége.

Az organikus félvezetők nemcsak energiát tudnak előállítani a fényből, hanem maguk is alkalmasak a fénykibocsátásra – így a technika fejlődésével akár az is valóra válhat, hogy a lakások, házak, irodák ablakai egyúttal monitorként is funkcionálnak. 

Neked ajánljuk
Már épül a világ legnagyobb hordozható napelemfarmja Gigantikus akkumulátor épül Ausztráliában Tovább zöldül a Harley-Davidson Szolárcserép vagy hagyományos napelem? Folytatódhat az afrikai nagy zöld fal építése
Tovább a forrásra: nrgreport.com
Vissza
Hírfolyam