2022. május 29., Magdolna
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Beszélő turbinák: jönnek az okos szélfarmok

Az amerikai Frost & Sullivan tanácsadócég jelentése szerint a szélenergia-piacon az elmúlt években jelentős növekedés volt tapasztalható, az intelligens technológiai megoldások továbbfejlődése révén pedig még nagyobb előrelépés várható. 

A szakértők kiemelték: a szélenergia egyre inkább versenyképessé válik a hagyományos megoldásokkal szemben, amit mi sem bizonyít jobban, mint hogy 2025-ig évente mintegy 100 milliárd dolláros beruházás várható világszerte ezen a területen. Ez azt jelenti, hogy addigra a szektor önmagában is elérheti majd a 25 milliárd dolláros szintet, ami a 2016-os adatokhoz képest 9 milliárd dolláros növekedést jelent.

Ezt a fejlődést támogatják a különféle intelligens megoldások, valamint az adatelemzés és a prediktív modellezés is. Ezek az újítások az iparág speciális kihívásaira válaszolnak, és képesek további bevételi lehetőségeket teremteni a versenypiaci szereplők számára – áll a jelentésben.

Okosfejlesztések is felpörgethetik a szélenergia-piacot Fotó: Pexels

Swagath Navin Manohar, a Frost & Sullivan elemzője szerint a világhálóra csatlakoztatott megoldások a szélenergiai iparágat is átalakítják, segítve a különféle vállalatokat az új lehetőségek megtalálásában. A szakember úgy véli, hogy

a következő években akár „beszélő” turbinák, drónok és robotok vehetik át a turbinák és lapátok manuális ellenőrzését.

Más fejlesztési fronton pedig a könnyű, de nagy szilárdságú anyagokból készült összetevők miatt változhat a szélturbinák mérete is. 

Számos kihívással kell ugyanakkor még szembenézni, ám ennek ellenére az ágazat mind Európában, mind Észak-Amerikában fejlődik, és az új ázsiai befektetéseknek is köszönhetően egyre növekvő tendenciát mutat.

Neked ajánljuk
Északkelet-Európa lesz a kontinens éléskamrája? Napelemet minden háztetőre Nagyra törők a tengeri szélenergiával kapcsolatos tervek Európában Ennyi energiát termeltünk 2021-ben Az energiaellátást erősítő programot hirdetett Palkovics László
Tovább a forrásra: infoter.eu
Vissza
Hírfolyam