2019. június 20., Rafael
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Beszélő turbinák: jönnek az okos szélfarmok

Az amerikai Frost & Sullivan tanácsadócég jelentése szerint a szélenergia-piacon az elmúlt években jelentős növekedés volt tapasztalható, az intelligens technológiai megoldások továbbfejlődése révén pedig még nagyobb előrelépés várható. 

A szakértők kiemelték: a szélenergia egyre inkább versenyképessé válik a hagyományos megoldásokkal szemben, amit mi sem bizonyít jobban, mint hogy 2025-ig évente mintegy 100 milliárd dolláros beruházás várható világszerte ezen a területen. Ez azt jelenti, hogy addigra a szektor önmagában is elérheti majd a 25 milliárd dolláros szintet, ami a 2016-os adatokhoz képest 9 milliárd dolláros növekedést jelent.

Ezt a fejlődést támogatják a különféle intelligens megoldások, valamint az adatelemzés és a prediktív modellezés is. Ezek az újítások az iparág speciális kihívásaira válaszolnak, és képesek további bevételi lehetőségeket teremteni a versenypiaci szereplők számára – áll a jelentésben.

Okosfejlesztések is felpörgethetik a szélenergia-piacot Fotó: Pexels

Swagath Navin Manohar, a Frost & Sullivan elemzője szerint a világhálóra csatlakoztatott megoldások a szélenergiai iparágat is átalakítják, segítve a különféle vállalatokat az új lehetőségek megtalálásában. A szakember úgy véli, hogy

a következő években akár „beszélő” turbinák, drónok és robotok vehetik át a turbinák és lapátok manuális ellenőrzését.

Más fejlesztési fronton pedig a könnyű, de nagy szilárdságú anyagokból készült összetevők miatt változhat a szélturbinák mérete is. 

Számos kihívással kell ugyanakkor még szembenézni, ám ennek ellenére az ágazat mind Európában, mind Észak-Amerikában fejlődik, és az új ázsiai befektetéseknek is köszönhetően egyre növekvő tendenciát mutat.

Neked ajánljuk
Mi lenne, ha tojáshéjban tárolnánk az energiát? Robotok segítik az elöregedő ausztrál mezőgazdasági munkaerőt Tiszta energiát az űrhajóknak is! Válságossá válhat a helyzet Afrikában – korábban érkezett a szárazság 1500 kilométert gyalogolt délre az éhező jegesmedve, egy bányászvárosban kötött ki (videókkal)
Tovább a forrásra: infoter.eu
Vissza
Hírfolyam