2019. szeptember 19., Vilhelmina
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Már nem kell sokat várni az olcsó áramra

A Boomberg New Energy Finance (BNEF) 2040-ig próbálta előre jelezni a világ energiaiparát fenekestül felforgató folyamatokat. A jelentés szerint nem csupán a szénerőműveket, de a gázzal működők egy részét is bezárják majd. Az áramtermelés költsége várhatóan 40-60 százalékkal zuhanhat.

A fosszilis energiahordozók felhasználásából származó szén-dioxid-kibocsátás 2026-tól csökkenni kezd – állítják a BNEF szerzői, szembehelyezkedve az International Energy Agency tanácsadó cég jóslatával, amely szerint még évtizedekig növekedni fog az emisszió.

Ma már a kérdés nem az, hogy az alternatív források megverik-e a költségversenyben hagyományos társaikat, hanem az, hogy mikor.

A jelentés szerint 2040-re:

  • India és Kína lesz az új energiatermelés legnagyobb piaca, magukhoz vonzzák az összes befektetés majdnem 40 százalékát.
  • A tengeri szélfarmokkal termelt áram ára több mint 70 százalékkal esik, ami ezt a jelenleg még igen drága technológiát is teljesen versenyképessé teszi.
  • Legkevesebb 239 milliárd dollár befektetés (az éves magyar GDP kétszerese) megy a lítiumion akkumulátorok fejlesztésébe és gyártásába, ami kézenfekvő eszközökké teszi ezeket az alternatív forrásból származó elektromos energia tárolására.
  • Földgázerőművekre 804 milliárd dollárt költenek, aminek köszönhetően ezek fogják biztosítani a világ energiatermelésének egyensúlyát, miközben egyre nő a hullámzó nap- és szélenergia-termelés súlya az ellátásban.
Fontos szerep juthat a megújuló energiaforrásoknak Fotó: Pexels

A BNEF szerint a napelemekkel termelt áram ára, amely ma a negyede annak a szintnek, ahol 2009-ben állt, további 66 százalékkal zuhan 2040-re. A szárazföldi szélfarmokkal előállított elektromos energia ára, amely 30 százalékkal csökkent az elmúlt nyolc évben, további 47 százalékkal esik a következő 23 évben.

A jelentés egyebek mellett arra is kitér, hogy Európában részben az egyre szigorúbb környezetvédelmi előírásoknak köszönhetően 87 százalékkal csökken a fosszilis energiahordozókra alapuló áramtermelés. A szén iránti kereslet az egész világon 2026-tól eshet. Mint írják, 2040-ben megújuló energiaforrások fogják előállítani az emberiség áramszükségletének kicsit több mint egyharmadát, szemben a jelenlegi öt százalékkal.

Neked ajánljuk
Hóból áramot? Jön a hóalapú triboelektromos nanogenerátor A közönséges vízijácint lehet a jövő legkülönlegesebb energiaforrása Megújuló és megfizethető: beköszöntött az olcsó áram kora Norvégiában már rég rájöttek, hogyan kellene védekezni a tömegturizmus ellen Egy új innováció véget vethet a kávékapszulák rossz hírének
Tovább a forrásra: napi.hu
Vissza
Hírfolyam