2019. március 20., Klaudia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Környezetbarát ammóniaüzemet épít a Siemens

Az ammónia jelenleg azért nem szereplője a megújulóenergia-termelésnek, mert az előállításához szükséges hidrogént elsősorban a földgázból nyerik, majd megfelelő körülmények között nitrogéngázzal egyesítik. A Siemens azonban, úgy tűnik, megtalálta a megoldást: olyan innovatív ammóniaüzemet épít, amely környezetbarát energiatárolásra lesz alkalmas.

A Guardian cikke szerint az angliai gyár nem földgázból fogja nyerni a hidrogént, hanem vízbontással, amihez szél- és naperőművekből származó elektromos áramot fog felhasználni.

A Siemens nagy ammóniatartálya egy nagy akkumulátorként fog működni, ugyanis szükség esetén az anyag elégetésével elektromos áramot állítanak elő.

Az előállított energia ugyan nem lesz több, mint az előállításához felhasznált energia, ugyanakkor a megújuló energiatermeléseknél a termelés kiegyensúlyozása, egyenletessé tétele területén fontos lehet.

Áttörést jelent a Siemens „zöldammóniája” Fotó: Wikimedia

Nap- és szélerőművek esetében, amikor süt a nap és fúj a szél, akkor sok áramot állítanak elő, néha túl sokat is, szélcsendben és éjszaka viszont a szükségesnél kevesebbet. Ezzel és a hasonló tárolási megoldásokkal azonban ezt a problémát át lehet hidalni, és az ideális időjárási viszonyok között termelt felesleget átvinni akkorra, amikor több az igény, mint amit képesek a nap- és szélerőművek előállítani. Mindezt környezetbarát módon, hiszen az elektromos hálózatba nem fosszilis energiahordozó égetéséből kell majd pótolni a rendszer fenntartásához szükséges áramot.

Ebben a rendszerben sem a bemeneti, sem a kimeneti oldalon nem képződik káros anyag, hiszen az ammónia nitrogéngázzá és vízzé alakul vissza a folyamat végén.

A másik megoldás, hogy szükség esetén az ammónia hidrogéntartalmát nyerik ki, tehát nem engedik, hogy vízzé alakuljon vissza. Ez az üzemanyagcellás autók és berendezések üzemanyagaként lesz értékesíthető.

Neked ajánljuk
A Siemens is az energia napos oldalát választja A Google azt is tudni fogja, hogy merről fúj majd a szél Hollandiában hamarosan az autópályákat is napelemekkel szerelik fel Súlyos katasztrófa: akár ezer ember életét is kiolthatta az Idai ciklon Különös hattyúdal a modern ember vég nélküli tévedéseiről
Tovább a forrásra: greenport.hu
Vissza
Hírfolyam