2020. december 5., Vilma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Környezetbarát ammóniaüzemet épít a Siemens

Az ammónia jelenleg azért nem szereplője a megújulóenergia-termelésnek, mert az előállításához szükséges hidrogént elsősorban a földgázból nyerik, majd megfelelő körülmények között nitrogéngázzal egyesítik. A Siemens azonban, úgy tűnik, megtalálta a megoldást: olyan innovatív ammóniaüzemet épít, amely környezetbarát energiatárolásra lesz alkalmas.

A Guardian cikke szerint az angliai gyár nem földgázból fogja nyerni a hidrogént, hanem vízbontással, amihez szél- és naperőművekből származó elektromos áramot fog felhasználni.

A Siemens nagy ammóniatartálya egy nagy akkumulátorként fog működni, ugyanis szükség esetén az anyag elégetésével elektromos áramot állítanak elő.

Az előállított energia ugyan nem lesz több, mint az előállításához felhasznált energia, ugyanakkor a megújuló energiatermeléseknél a termelés kiegyensúlyozása, egyenletessé tétele területén fontos lehet.

Áttörést jelent a Siemens „zöldammóniája” Fotó: Wikimedia

Nap- és szélerőművek esetében, amikor süt a nap és fúj a szél, akkor sok áramot állítanak elő, néha túl sokat is, szélcsendben és éjszaka viszont a szükségesnél kevesebbet. Ezzel és a hasonló tárolási megoldásokkal azonban ezt a problémát át lehet hidalni, és az ideális időjárási viszonyok között termelt felesleget átvinni akkorra, amikor több az igény, mint amit képesek a nap- és szélerőművek előállítani. Mindezt környezetbarát módon, hiszen az elektromos hálózatba nem fosszilis energiahordozó égetéséből kell majd pótolni a rendszer fenntartásához szükséges áramot.

Ebben a rendszerben sem a bemeneti, sem a kimeneti oldalon nem képződik káros anyag, hiszen az ammónia nitrogéngázzá és vízzé alakul vissza a folyamat végén.

A másik megoldás, hogy szükség esetén az ammónia hidrogéntartalmát nyerik ki, tehát nem engedik, hogy vízzé alakuljon vissza. Ez az üzemanyagcellás autók és berendezések üzemanyagaként lesz értékesíthető.

Neked ajánljuk
Tankerekkel szállítanák a tiszta energiát a világ legnagyobb megújuló létesítményéből Különleges hidrogéngyárral rukkoltak elő a kutatók Ammóniával tankolnák a hajókat Önkéntes egyetemisták járvány idején Az Audi is eurómilliárdokat költ az elektromobilitásra
Tovább a forrásra: greenport.hu
Vissza
Hírfolyam