2022. május 28., Csanád, Emil
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Energiává lehet alakítani az elektromos gépek hőjét is

A legfrissebb adatok szerint az Egyesült Államokban termelt energia 70 százaléka veszik el hőként; ennek nagy részét a számítógépek, az autók és az ipari gépek termelik. A Kalifornia Egyetem mérnökei most egy olyan találmánnyal rukkoltak elő, amely ezt a felesleges hőt képes energiává visszaalakítani.

A rendszer az úgynevezett piroelektronikai energiakonvertálás folyamatát használja, amely a tanulmány eredményei szerint hatásosan képes újrahasznosítani a 100 Celsius-fok alatti, úgynevezett alacsony minőségű fölösleges hőt.

A konvertálás termodinamikai ciklusokkal működik a leghatékonyabban, csakúgy, mint például az autók motorja: ám az új találmány esetében a piroelektronikai energiakonvertáláshoz nincs szükség mozgó alkatrészekre a hő elektromossággá történő átalakításánál.

Az eredmények alapján az új nanoméretű filmtechnológia kifejezetten hatékony lehet a különböző nagy sebességű elektronikák által termelt többlethő begyűjtésében is.
Az eredmények arról is beszámolnak, hogy az új technológia nagyobb energiasűrűségű, és jobb hatásfokkal rendelkezik, mint más, korábbi piroelektronikai megoldások.

„Ezek a vékony filmek segíthetnek abban, hogy több energiát szorítsunk ki a ma rendelkezésünkre álló minden energiaforrásból” – véli Lane Martin, a Kaliforniai Egyetem docense.

Nagy áttörést hozhat a Kaliforniai Egyetem találmánya, amely az elektromos eszközök által termelt felesleges hőt újrahasznosítja  Fotó: Pixabay

A piroelektronikát egyébként már hosszú ideje ismerjük, azonban eddig nagy kihívást jelentett a piroelektronikai rendszer vékony film változata tulajdonságainak mérése. Az új tanulmány jelentős része arra fókuszál, hogy megvizsgálja ennek a módszernek a pontos működését, és ezekkel az ismeretekkel javítsák a hatásfokát.
A kutatócsapatnak sikerült egy 50-100 nanométer vastagságú film változatát szintetizálni, amelyből aztán egy piroelektronikai berendezést hoztak létre.

„Azzal, hogy létrehoztunk egy vékony filmszerkezetet, képesekké váltunk arra, hogy gyorsan hőt vigyünk be és vigyünk ki a rendszerből, ezzel elérhetővé téve a piroelektronikai energiát eddig példátlan szinten, egy idővel fluktuáló hőforrásnál” – emelte ki Lane.

A kutatók célja, hogy a különböző használati tárgyakhoz – például az adott számítógép-alkatrészekhez – az általuk kibocsátott hőmennyiség alapján tudjanak piroelektronikai rendszert készíteni –, ami a lehető legjobb hatásfokkal képes újrahasznosítani a kibocsátott hőt.

Neked ajánljuk
Négy ország a tengeri szélenergiáért, a gázimporttól való függés ellen Nagyra törők a tengeri szélenergiával kapcsolatos tervek Európában A szupercuki elektromos apróságból tűzoltó lett Amerikában szigorúbb szabályokra számíthatnak a fenntartható alapok 18 millió forintot gyűjtött a menekülteknek a CIB Bank
Tovább a forrásra: arsratio.hu
Vissza
Hírfolyam