2022. január 28., Karola, Károly
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Szárnyaló energetikai ötlet az észtektől

A Zubax Robotix lett az idei PowerUp! nyertese. Európa legnagyobb energetikai innovációkat felsorakoztató versenyén az észt csapat egy olyan motorvezérlő egységet mutatott be, amely 10 százalékkal növeli az elektromos erőforrással hajtott repülőgépek energiahatékonyságát.

Az észt csapat megoldásának köszönhetően az elektromos járművek (főleg a repülőgépek) kevesebb energia felhasználásával tudnak hosszabb távokat megtenni, ami jelentős mértékben segít leküzdeni a közlekedési szektor teljes körű villamosítását hátráltató akadályokat.

 A Zubax Robotix busás nyereményben részesülhetett: a 30 ezer eurós pénzjutalom mellett bekapcsolódhat a legígéretesebb startup vállalkozások felkarolására létrehozott InnoEnergy Highway® programba, amely indulása óta kétmilliárd eurót fektetett be különböző innovatív projektekbe. A támogatásukkal eddig nyolcvan termék került piacra. 

A győztes találmány Fotó: Zubax Robotix

„Azért is indultunk el a PowerUp! megmérettetésen, mert a leginnovatívabb ötletek és csapatok pénzbeli, illetve szakmai támogatásával a verseny fontos mérföldkövet jelenthet a startup vállalkozások technológiai fejlődésében. Az első hely kiváltképp motiváló a számunkra. A fődíjat jövőbeli termékeink fejlesztésébe fogjuk fektetni, miközben piaci jelenlétünket is újabb szintre kívánjuk emelni” – hangsúlyozta Pavek Kirienko, a Zubax Robotix technikai kutatást végző részlegének vezetője.

A versenyre idén 24 európai ország összesen 299 startup vállalkozása nevezett be, amelyek közt megtalálhatóak voltak az energiaiparban, az elektromos mobilitás és az okosvárosok kiépítésén munkálkodó vállalkozások is. 

Neked ajánljuk
Borzasztó állapotban vannak energetikailag a magyar ingatlanok Lézeres neutronforrás segítségével kezelnék a nukleáris hulladékot Japán rástartolt a lebegő tengeri szélerőművek fejlesztésére A jövőben sok ezer tonna akkumulátor hasznosulhat Európában Hogyan csökkenhetne a bútoripar ökológiai lábnyoma?
Tovább a forrásra: profitonline.hu
Vissza
Hírfolyam