2019. május 24., Eliza, Eszter
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Megújuló innováció: íme a találmány, melyet a közlekedés szele működtet

Utazás közben vagy egy forgalmas út mellett elsétálva is megtapasztalhattuk már, hogy mekkora ereje van a száguldó járművek által generált szélnek. Nos, ez a hétköznapi jelenség inspirálta a Deveci Tech forradalmi találmányát, az Enlil elnevezésű szélturbinát, melyet a közlekedés energiája működtet. 

A különleges találmány a hosszúkás turbinalapátoknak köszönhetően nem foglal sok helyet, ráadásul a telepítése is egyszerű. 

A tetejére napelemeket szereltek, így a szerkezet nemcsak a szél-, de a napenergiát is újrahasznosítja, s óránként 1 kilowatt áramot képes termelni, amely nagyjából két háztartás energiaszükségletét fedezi. 

Az Enlil működés közben a levegő szén-dioxid-szintjét is méri, ráadásul szeizmográfként is használható, így földrengés-előrejelzőként szintén megállja a helyét. 

Energiatermelés szempontjából a nagyobb járművek (buszok, kamionok) pörgetik fel a legjobban a turbinát.

Az Enlil (ami egyébként a sumér istenek uráról kapta a nevét) egyelőre még fejlesztés alatt áll, de ha minden jól megy, akkor áttörést hozhat a fenntarthatóbb közlekedésben. 

Neked ajánljuk
Szélerőmű, napenergia és biomassza: így csökkenthetik költségeiket a magyar gazdák 16 új gyűjtőállomással és 300 új kerékpárral bővült a MOL Bubi Egy farm, ami tisztítja a tengert (videóval) Élő Bolygónk mobilapp: neked fejlesztve! Ember és természet fesztiválja Gödöllőn
Tovább a forrásra: buzzonearth.com
Vissza
Hírfolyam