2020. július 6., Csaba
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Földön kívüli energia mesterséges fotoszintézissel?

A növények képesek a fényt és a vizet „tüzelőanyaggá”, illetve oxigénné alakítani. A szakértők szerint ezt a természetes folyamatot nemcsak a Földön, hanem azon kívül is lehetne alkalmazni; például az űrutazó küldetések során.

Katharina Brinkert és munkatársai arról számolnak be a Nature Communications tudományos folyóiratban, hogy majdnem nulla gravitáció mellett is szét lehet bontani a vizet hidrogénre és oxigénre.

A hosszú távú űrutazásoknál a módszernek két haszna is lehet: egyrészt hajtóanyagként szolgáló hidrogént, másrészt belélegezhető oxigént termel.

A kísérleti berendezés az ejtőkapszulával  Fotó: ZARM Drop Tower Operation and Service Company

Földi körülmények között működik már a módszer, de eddig kérdéses volt, hogy gravitáció nélkül mi történik. A tanulmány szerzői igen különleges kísérletsorozatot végeztek egy ejtőtoronyban: egy kapszula 9,3 másodpercig a szabadesés állapotában volt, így a kutatók szinte nulla gravitációt tudtak létrehozni. Azt találták, hogy a gravitáció hiánya csökkenti a vízbontás eredményességét, mert ilyenkor limitált a buborékok felszabadulása a fotoelektródák felszínéről. Viszont a használt anyag nanoszerkezetének megváltoztatásával elérték, hogy minimális gravitáció mellett is megmaradjon a cella teljes vízbontási képessége.

Neked ajánljuk
Éjszaka is munkára foghatjuk a napelemet Jöhetnek a beltéri napelemek is? Fontos szerepe lehet a budapesti geotermikus energiának Lélegzetelállító videó a Nap egy évtizedéről Számítógépeket ajándékozott a Honda a Jahn Ferenc Kórháznak
Tovább a forrásra: ng.hu
Vissza
Hírfolyam