2018. július 18., Frigyes
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter Időjárás

Földön kívüli energia mesterséges fotoszintézissel?

A növények képesek a fényt és a vizet „tüzelőanyaggá”, illetve oxigénné alakítani. A szakértők szerint ezt a természetes folyamatot nemcsak a Földön, hanem azon kívül is lehetne alkalmazni; például az űrutazó küldetések során.

Katharina Brinkert és munkatársai arról számolnak be a Nature Communications tudományos folyóiratban, hogy majdnem nulla gravitáció mellett is szét lehet bontani a vizet hidrogénre és oxigénre.

A hosszú távú űrutazásoknál a módszernek két haszna is lehet: egyrészt hajtóanyagként szolgáló hidrogént, másrészt belélegezhető oxigént termel.

A kísérleti berendezés az ejtőkapszulával  Fotó: ZARM Drop Tower Operation and Service Company

Földi körülmények között működik már a módszer, de eddig kérdéses volt, hogy gravitáció nélkül mi történik. A tanulmány szerzői igen különleges kísérletsorozatot végeztek egy ejtőtoronyban: egy kapszula 9,3 másodpercig a szabadesés állapotában volt, így a kutatók szinte nulla gravitációt tudtak létrehozni. Azt találták, hogy a gravitáció hiánya csökkenti a vízbontás eredményességét, mert ilyenkor limitált a buborékok felszabadulása a fotoelektródák felszínéről. Viszont a használt anyag nanoszerkezetének megváltoztatásával elérték, hogy minimális gravitáció mellett is megmaradjon a cella teljes vízbontási képessége.

Neked ajánljuk
Dvořák: A vízimanó Franciaország 2021-ig leállítja a széntüzelésű erőműveit (Mac)mentő? Az Apple forradalmasítaná az alumíniumgyártást „Éghajlatbarát” megoldások a mezőgazdaságban „Lesz ez még így se” – gondolták, majd megalkották a jövő víztározóját
Tovább a forrásra: ng.hu
Vissza
Hírfolyam