2021. március 6., Inez, Leonóra
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Malacos megújuló: sertéstrágyából állítanak elő áramot

Az észak-karolinai sertésekről korábban senki nem gondolta volna, hogy egy napon igazi sztárok lesznek. A jószágok hirtelen jött hírnevüket az Egyesült Államok egyik meghatározó energiaszolgáltatójának, a Duke Energynek köszönhetik. A vállalat ugyanis úgy döntött, hogy sertéstelepekről származó megújuló „földgázt” használ elektromos áram előállítására. 

Állítottak már elő szilárd fűtőanyagot baromfipotyadékból, és világítottak már kutyagumival is – úgy tűnik, a megújuló ötletekből sosincs hiány; ezúttal ugyanis a malacok ürülékének adtak új értelmet. 

Mint a legtöbb sertésüzem, a hagyományos észak-karolinai sertéstelepek is a trágyát lagúnákban tárolják, ahol metángáz és egyéb kibocsátott gázok kerülnek a környezetbe. A Duke Energy Corporation öt, ipari méretű sertéstenyésztő üzemmel együttműködve dolgozik a metán befogásán, melyet a helyi közüzemi vállalatok által használt földgázvezetékbe juttat el.

Randy Wheeless, a Duke Energy szóvivője kifejtette: a sertéstelepen a trágyát a sertésházakból egy fedett emésztőrendszerbe szivattyúzzák, ahol az anaerob baktériumok közreműködésével erjedés indul, a létrejövő biogáz 65 százaléka pedig metán.

Több mint ezer háztartást lát el árammal a sertéstrágya Fotó: Pixabay

„Ahelyett, hogy a metán a környezetbe távozna, összegyűjtik, és egy sajátos, körülbelül 12 800 méter hosszú csővezetékrendszeren keresztül a gázt egy központi helyre szállítják, ahol átszűrik és földgázzá alakítják – mondja. – A metángáz alapvetően földgáznak minősül, de némi átalakításra van szükség ahhoz, hogy megfelelő minőségű legyen.”

Wheeless hozzátette, hogy a biogázt egy földgáztüzelésű erőműbe vezetik, és villamos energiává alakítják át, amely évente ezeregyszáz háztartásban képes energiát szolgáltatni. 

„Ez hatalmas áttörés a megújuló energiaforrások számára Észak-Karolinában – mondta David Fountain, a Duke Energy észak-karolinai elnöke. – Ez a projekt lehetővé teszi a sertésüzemekben keletkező elillanó gázok összegyűjtését és a megújuló földgáz áramtermelését a fogyasztók számára.”

Neked ajánljuk
Az ember lesz az új akkumulátor? Napenergia segítségével állítanak elő zöldammóniát Texasban megfagytak a szélerőművek Érvényesült a felelősség elve: fizetnie kell a Szamost elszennyező cégnek 2050-re a körforgásos gazdaság kulcsszereplője lenne a MOL
Tovább a forrásra: magyarmezogazdasag.hu
Vissza
Hírfolyam