2019. június 19., Gyárfás
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Jöhet a hidrogén üzemanyag!

Az ausztrál kormány tudományos ügynöksége (CSIRO) komoly áttörést ért el az energiaforrásként használható hidrogén terén. A kutatók membrántechnológia használatával képesek voltak a hidrogént ammóniává, majd azt ismét hidrogénné alakítani. Ez azt jelenti, hogy világszerte könnyen szállíthatóvá válik a környezetbarát üzemanyag. 

Az áttörés azért is figyelemre méltó, mert eddig valószínűtlennek tartották a hidrogén szállítását alacsony sűrűsége és gyúlékonysága miatt.

„Elsők vagyunk abban, hogy bemutattuk nagyon tiszta hidrogén előállítását ammóniából. A világon először történt meg, hogy hidrogénhajtású autókat ammóniából, szénmentes anyagból előállított üzemanyaggal töltöttek fel” – hangsúlyozta Michael Dolan, a CSIRO vezető kutatója, aki azt is elmondta, hogy szerinte 2025-ben akár egymillió gépkocsi is működhet a technológiával, mivel csökkenni fognak az üzemanyag előállítási költségei. 

A CSIRO-nál már Japánból, Dél-Koreából és Európából is érdeklődtek ammóniaszállítás iránt Fotó: Toyota

Matthew MacLoed, a Toyota szóvivője szerint az áttörés nagy változást hozhat a közlekedésben. A CSIRO új módszerével új piacokon nyílik meg az üzemanyagcella-technológia – hangoztatta.

A hidrogén üzemanyagként történő hasznosítása már az 1970-es évektől foglalkoztatja az autóipart.

Neked ajánljuk
Áttörés Szegedről: hidrogéngáz zöldalgákkal Üzemanyag mesterséges fotoszintézissel? Zéróemissziós kompok állnak szolgálatba az amerikai vizeken Magyarországon is megjelent az ázsiai tigrisszúnyog Az éghajlatváltozás hozzájárul a mentális betegségek kialakulásához
Tovább a forrásra: vezess.hu
Vissza
Hírfolyam