2019. április 19., Emma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Jöhet a hidrogén üzemanyag!

Az ausztrál kormány tudományos ügynöksége (CSIRO) komoly áttörést ért el az energiaforrásként használható hidrogén terén. A kutatók membrántechnológia használatával képesek voltak a hidrogént ammóniává, majd azt ismét hidrogénné alakítani. Ez azt jelenti, hogy világszerte könnyen szállíthatóvá válik a környezetbarát üzemanyag. 

Az áttörés azért is figyelemre méltó, mert eddig valószínűtlennek tartották a hidrogén szállítását alacsony sűrűsége és gyúlékonysága miatt.

„Elsők vagyunk abban, hogy bemutattuk nagyon tiszta hidrogén előállítását ammóniából. A világon először történt meg, hogy hidrogénhajtású autókat ammóniából, szénmentes anyagból előállított üzemanyaggal töltöttek fel” – hangsúlyozta Michael Dolan, a CSIRO vezető kutatója, aki azt is elmondta, hogy szerinte 2025-ben akár egymillió gépkocsi is működhet a technológiával, mivel csökkenni fognak az üzemanyag előállítási költségei. 

A CSIRO-nál már Japánból, Dél-Koreából és Európából is érdeklődtek ammóniaszállítás iránt Fotó: Toyota

Matthew MacLoed, a Toyota szóvivője szerint az áttörés nagy változást hozhat a közlekedésben. A CSIRO új módszerével új piacokon nyílik meg az üzemanyagcella-technológia – hangoztatta.

A hidrogén üzemanyagként történő hasznosítása már az 1970-es évektől foglalkoztatja az autóipart.

Neked ajánljuk
A Toyotával Japán lehetne a hidrogénalapú üzemanyag bölcsője A Toyotával Japán lehetne a hidrogénalapú üzemanyag bölcsője Ezért muszáj az EU-nak javítania az energiatárolási kapacitásán A műanyag nem csak szemétként szennyez A műanyag Attenborough-ban emberére akadt
Tovább a forrásra: vezess.hu
Vissza
Hírfolyam