2022. augusztus 12., Klára
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Komoly áttörés a napelem-technológiában

Kínai kutatóknak sikerült 17,3 százalékra növelniük az organikus napelemek energiaátalakítási hatékonyságát, ami újabb lépést jelent a zöld napelem széles körű használatának elterjedéséhez. 

A napjainkban főleg szilikonból készült napelemek hatékonysága általában 15-22 százalék közötti, ez azt mutatja, hogy a napsugárzás hány százalékát tudja hasznosítani egy adott napelem.

A szerves vékony rétegű napelem eddig csak 7 százalékos hatékonyságra volt képes. A kínai kutatóknak most ezt sikerült 17,3 százalékra növelniük.

A szerves fotovoltaikus napelemek (OPV) szénalapú anyagból készülnek, könnyűek, rugalmasak és félig átlátszóak. Rá lehet nyomtatni őket vékony műanyag tekercsekre, ez a technológia jóval inkább környezetbarát, mint a hagyományos szilikonalapú napelemek.

A tiencsini Nankaji Egyetem kutatója, Csen Jong-seng vezette csoportnak sikerült elérni, hogy az OPV-k ugyanolyan hatékonyak legyenek, mint a szilikonból készültek. 

A kutatóknak sikerült elérniük, hogy a környezetbarát napelemek még hatékonyabbak legyenek Fotó: Pixabay

Az OPV-napelemek azért kevésbé hatékonyak, mert a szerves anyagok lázán kötik az elektronokat befogó molekulákat, és ezért lassítják az áramtermelést. A kínai kutatók ezt próbálták megkerülni oly módon, hogy két különböző anyagú réteget alkalmaztak tandemben a napelemen.

„A tandem cellák különböző rétegei képesek elnyelni a fény különböző hullámait. Ez azt jelenti, hogy hatékonyabban használhatjuk a napsugárzást, és magas energiaátalakítási arányt érhetünk el” – magyarázta Cseng. Az alapanyagok további optimalizálásával várhatóan az OPV hasonló energiaátalakítási hatékonyságot ér el, mint a hagyományos napelemek – mondták a kutatók.

Neked ajánljuk
A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó) A siker titka vidéken, 19. rész – Vadvirág teaház (videó) Megtette első próbaútját Kína első nagy méretű teherszállító drónja Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: MTI
Vissza
Hírfolyam