2019. július 20., Illés
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Íme az ablak, amely megduplázza az energiahatékonyságot, és még a hőtől is véd

A megújuló energiaforrások terén sorra jelennek meg az innovációk. Ezúttal a Dél-kínai Műszaki Egyetem rukkolt elő egy olyan ablakkal, amely nemcsak kívül tartja a hőt, de még elektromos áramot is képes termelni.

Az energiatakarékos házak esetében a szakemberek igyekeznek a lehető leghatékonyabb megoldásokra törekedni. Ilyen például a megfelelő szigetelés vagy épp a tetőre szerelt napelemek. Az épületnek azonban még az alaposság ellenére is van gyenge pontja: az ablakok.

A Dél-kínai Műszaki Egyetemnek most úgy tűnik, erre is sikerült megoldást találnia:

a szakemberek egy olyan anyagot fejlesztettek ki, amely képes megduplázni egy ház energiahatékonyságát.

A fejlesztők állítása szerint az „organikus fotovoltaikus napelemeket” olyan félig átlátszó, színes filmréteggé alakítják át, amely nemcsak elektromos áramot termel, de egyúttal remek hőszigetelő is.

Így működik az okosablak Fotó: cell.com

A szakembereknek sikerült elérniük, hogy a panel úgy szűrje meg a beérkező fényt, hogy a hőt és az UV-sugarakat kizárja, a látható fényt azonban átengedi – vagyis nem sötétíti le a belső teret. Emiatt nehezebben melegszik fel a lakás, miközben a panel elektromos áramot állít elő, tehát duplán hasznos.

A két hatást összeadva a szakemberek úgy kalkuláltak, hogy az épület külső elektromosáram-fogyasztása 50 százalékkal csökkenhet.

Egyelőre nem lehet tudni, hogy mikor kerül a technológia kereskedelmi forgalomba. 

Neked ajánljuk
3 milliót is lehet nyerni a napelempályázaton Most már a napelemet is össze lehet hajtani USA: a szénerőművek szövetségi tiltása megszüntetve Több százezer embernek kell elmenekülni a dél-ázsiai árvíz miatt Időjárásjelentés 2050-ből
Tovább a forrásra: hvg.hu
Vissza
Hírfolyam