2019. március 23., Emőke
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Adatközpont hőjével fűtenének egy norvég várost

A fenntarthatóság egyik példavárosa lehet Lyseparken, mely egyben a világ első energiapozitív településeként épülhet meg Norvégiában. A zöld projekt pikantériáját az adja, hogy egy hatalmas adatközpont hőjét fogják hasznosítani. 

Az adatközpontok energiafelhasználása óriási: 2016-ban 416 terawattórányi elektromosságot fogyasztottak, amely több, mint a teljes Egyesült Királyság energiafelhasználása abban az évben. Az energia jelentős része a hűtésre, ventilálásra megy el, hiszen a berendezések rengeteg hőt bocsátanak ki.

Az új adatközpontok azonban már kisebbek, így lehetőség van arra, hogy azok a lakóövezetekhez közelebb épüljenek meg, és jelentős leadott hőenergiájuk is hasznosuljon.

Lysepark adatközpontja erre a koncepcióra épül, a 600 ezer négyzetméter alapterületű beruházás a város új üzleti parkjában kap helyet.

A vízhűtésre és légkeringetésre épülő hűtési rendszer ugyan elkészül itt is, ám az adatközpont hőjét a város lakossági ellátásában használják majd.

Látványkép a fenntartható városról Fotó: Midstiden/Lyseparken

Az elv lényege, hogy a hűtőrendszerben leadott folyadék hőjével pótolják azt a veszteséget, amely a kerület hőrendszerében keletkezik a háztartásokba való eljutás során. A folyadék pedig kering az adatközpontban, így lehűlés és felmelegedés körforgásával lehet azzal támogatni az otthonok hővel való ellátását.

Az adatközpont energiaellátását napelemes megoldásokból nyeri majd. A tervek szerint idén az első fázisa megkezdi működését, és ha a megtermelt hőt hasznosító megoldás próbája sikeres, 2021-ben végrehajtható a bővítése. A beruházás mögött állók azt remélik, a technológiát később más adatközpontoknál is hasznosíthatják majd a jövőben.

Neked ajánljuk
Emberölési kísérlet? Fekete hó esett Szibériában Okosfesték: hamarosan fénnyel tölthetjük az elektronikai eszközeinket Új lendületet vehet a hazai biomassza-termelés Milliárdokkal támogatják a kkv-k napelemes fejlesztését Nagyjából 100 liter fáradt olajat öntöttek egy egri árokba
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam