2019. szeptember 17., Zsófia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az innováció nem kerülheti el a bányászatot sem

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) energiaügyekért és klímapolitikáért felelős államtitkára szerint a jövőben az innováció nem kerülheti el a magyar bányászatot sem, az ágazat nem maradhat le a fejlődésben.

Kaderják Péter erről a 68. Központi Bányásznap csütörtöki ünnepségén, Pécsen beszélt, ahol kifejtette: kiemelt kormányzati cél, hogy Magyarországot dinamikus és minőségi gazdasági növekedés jellemezze, amiben a magas hozzáadott értéket biztosító, innovációra támaszkodó tevékenységeknek kell vezető szerepet játszaniuk.

A tárca jó ideje azon dolgozik, hogy minél korszerűbbé, olcsóbbá és takarékosabbá, ugyanakkor biztonságosabbá tegye a magyar energetikai rendszer működését, aminek a bányászat is része – hangsúlyozta. Úgy fogalmazott, az ország ellátásbiztonságát leginkább garantáló energiamixet kell kialakítani: a nukleáris, a megújuló és a rendszernek rugalmasságot és biztonsági tartalékot is jelentő fosszilis energiaforrásokból.

Kaderják Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium energiaügyekért és klímapolitikáért felelős államtitkára Fotó: Kovács Attila, MTI

A klímavédelem leginkább a fosszilis energiatermeléstől követel a korábbiaknál jóval nagyobb alkalmazkodást

 – mondta. Hangsúlyozta: a magyar energiafüggőség csökkentésének része, hogy a kormány évről évre meghirdet bányászati koncessziókat, az utóbbi években a hazai szénhidrogén-kitermelés újra növekedésnek indult, és a jövőben reális esélye van a további növekedésnek.

A kormány az ország energiaellátásának egyik fontos biztosítékaként tekint a geotermikus energia bányászati koncesszió keretében történő kutatására, kinyerésére és hasznosítására – jegyezte meg az államtitkár.

Kaderják Péter utalt arra is, hogy az ásványvagyon-hasznosítás és készletgazdálkodási cselekvési terv keretében Pécsen innovációs központ létrehozását kezdeményezik. 

A kormány továbbra is a nemzeti vagyon nagyon fontos elemének tartja a magyar szén-, érc- és ásványkincset, illetve azok hasznosításához szükséges szaktudás, szakképzés és munkaerő meglétét – összegzett az államtitkár, aki az új bányászati technológiákban rejlő lehetőségek alkalmazásának szerepét is hangsúlyozta.

Neked ajánljuk
Feltalálták a szolármotort Ideje sportot csinálni a megújuló energiából Rengeteg település csatlakozna az európai mobilitási héthez A nukleáris energiára is szükség van a klímavédelmi célok eléréséhez Könnyed futamok szállnak a felhők alatt
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam