2021. március 2., Lujza
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A földhűtőnek nem kell áram!

Floris Schoonderbeek zseniális ötlettel rukkolt elő: a holland tervező olyan hűtőt talált fel, amely áram nélkül tartja hidegen az élelmiszereket. Az innovatív megoldását a hagyományos pincetárolók inspirálták. 

Floris Schoonderbeek tulajdonképpen a hagyományos tárolópince ötletét fejlesztette tovább Weltevree márkanév alatt futó földhűtőjével. A gömb alakú tárolót a földbe kell ásni, a kiásott föld pedig a szigetelést növeli, mely így körülbelül 1 méter vastag lesz. 

A földhűtő Fotó: goodhomedesign.com

Az egységet emellett egy csövön keresztül a talajvíz is hűti, ezért a hőmérséklet egész évben 10 és 12 fok között mozog, mely a legtöbb italnak és ételnek a legkedvezőbb tárolóhőmérséklet. A pince egy másik nagy előnye a mérete, mely 20 darab, hagyományos hűtőnek felel meg, az élelmiszert pedig fapolcokon lehet elhelyezni.

A földhűtőt a 2015-ös Holland Formatervezési Díjra is nevezték (Dutch Design Award) minőségének és hasznosságának elismeréseként.

Neked ajánljuk
Napenergia segítségével állítanak elő zöldammóniát Texasban megfagytak a szélerőművek Napelemes tetőt kapott a Hyundai villanyautója Extrém alacsony vízállás: a hétvégén csaknem kiszáradtak a csatornák Velencében Kvöldsól, az izlandi bor – az ifjúság forrása
Tovább a forrásra: ecolounge.hu
Vissza
Hírfolyam