2019. július 16., Valter
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A japán aranyszendvics komoly áttörést hozhat a napelemek piacán

Az aranyszendvics minden eddigi megoldásnál nagyobb hatásfokkal alakítja elektromos energiává a Nap fényét. A nanotechnológiával előállított, fajlagos nyersanyagszükséglete alapján olcsónak mondott napelemet a Hokkaido Egyetem kutatói fejlesztették ki.

Az aranyszendvicsnek nevezett parányi elektróda egy 100 nanométer vastag aranyfilmre fektetett, alig 30 nanométer vastagságú titán-dioxid-rétegből épül fel. Működésének lényege az érzékelőtechnológiában már felhasznált úgynevezett lokalizált felületi plazmon rezonancia (LSPR) jelensége. 

Az aranyszendvics illusztrációja Fotó: Hokaido Egyetem 

A japán kutatók a Nap fényének lehető legszélesebb spektrumát fogták be, és mint a Nature Nanotechnology című folyóiratban írják, a fényenergia átalakításának (konverziós) hatékonysága sokszorosa az eddig ismerteknek.

A hatásfok állítólag eléri a 85 százalékot is, jócskán meghaladva a piacon jelenleg elérhető csúcstermékekét. 

Az aranyszendvics előrelépést jelenthet a legtisztább üzemanyagnak mondott hidrogén előállításában is, méghozzá a víz olcsó elektromos árammal történő bontása miatt. Az üzemanyagként hasznosított hidrogén nagy részét jelenleg ugyanis fosszilis források felhasználásával állítják elő – írja a témában megjelent közlemény nyomán a quibit.hu. 

Neked ajánljuk
Most már a napelemet is össze lehet hajtani 3 milliót is lehet nyerni a napelempályázaton A vállalkozások rengeteget segíthetnének a klímaváltozás elleni harcban Ők komolyan veszik a dolgok körforgását Napenergia-termelés és víztisztítás: miért ne lehetne egyszerre a kettőt?
Tovább a forrásra: quibit.hu
Vissza
Hírfolyam