2019. április 25., Márk
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Olajvezetékből áramot?

A nagy szintkülönbséget kihasználva a Transalpine Ölleitung 1335 méter magasságban szerelt be egy áramtermelő turbinát és egy generátort az ausztriai, németországi és csehországi finomítókat nyersolajjal ellátó vezetékbe. Az erőmű kapacitása mintegy 3000 háztartás áramszükségletét elégítheti ki. 

Mint kiderült, a 2,5 megawattos ausztriai turbina évi 11,5 gigawattóra áramot termel az 1572 méteres magasságból érkező kőolaj esési energiáját kihasználva. Külön érdekesség, hogy a világ első ilyen létesítménye ugyanolyan elven működik, mint a hagyományos vízerőművek.

Környezetvédelmi okokból az erőmű köré egy speciálisan bélelt medencét építettek, illetve felszereltek egy lavinavédelmi rendszert is. A beruházás három év alatt, 11 millió euróból (3,5 milliárd forint) készült el. 

Az olajvezetékekkel áramot is lehet termelni Fotó: TAL
Neked ajánljuk
Az algalámpa, amely csak szén-dioxidot fogyaszt Innováció: a lítiumionos akkumulátorok 80 százaléka újrahasznosítható Ön tudja, hogy mi a hidrológiai James Bond-arány? A klímaváltozással együtt a „hiénák” is megnehezítik a biztosítók dolgát Óriási napelempark épül Környén
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam