2019. július 21., Dániel, Daniella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Olajvezetékből áramot?

A nagy szintkülönbséget kihasználva a Transalpine Ölleitung 1335 méter magasságban szerelt be egy áramtermelő turbinát és egy generátort az ausztriai, németországi és csehországi finomítókat nyersolajjal ellátó vezetékbe. Az erőmű kapacitása mintegy 3000 háztartás áramszükségletét elégítheti ki. 

Mint kiderült, a 2,5 megawattos ausztriai turbina évi 11,5 gigawattóra áramot termel az 1572 méteres magasságból érkező kőolaj esési energiáját kihasználva. Külön érdekesség, hogy a világ első ilyen létesítménye ugyanolyan elven működik, mint a hagyományos vízerőművek.

Környezetvédelmi okokból az erőmű köré egy speciálisan bélelt medencét építettek, illetve felszereltek egy lavinavédelmi rendszert is. A beruházás három év alatt, 11 millió euróból (3,5 milliárd forint) készült el. 

Az olajvezetékekkel áramot is lehet termelni Fotó: TAL
Neked ajánljuk
Jönnek az öngyógyító akkumulátorok? Jöhetnek a fehér napelemek is! Egyre olcsóbb a növényolaj, ami miatt mindennél gyorsabban pusztítják a Földet A madarak sincsenek biztonságban a műanyagtól Egyre fontosabb a környezetvédelem a légi utasok számára
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam