2022. május 28., Csanád, Emil
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Ezzel az új típusú akkumulátorral az egész Föld energiáját megújulóra lehetne átállítani

Jelentősen sikerült csökkenteni a cink-levegő akkumulátorok költségeit, ez pedig megoldást jelenthet a világ egyik legnagyobb problémájára: az olcsó és hatékony energiatárolás ugyanis a megújuló energiaforrások győzelméhez vezetne, ráadásul a szén-dioxid-kibocsátást is minimálisra csökkentené. 

A NantEnergy nevű cég bejelentette, hogy évek óta fejlesztett cink-levegő akkumulátorai költségeinél áttörést ért el, sokkal olcsóbban tudnak energiát tárolni, mint a jelenleg széles körben használt lítiumion akkumulátorok.

Az akkumulátorokat már jó eredményekkel tesztelték afrikai és ázsiai falvak áramellátásában és amerikai rádiótelefon-vevőállomásoknál.

KOMOLY ÁTTÖRÉS JÖHET

Az elterjedt lítiumalapú akkumulátorok viszonylag drágák, gyúlékonyak, és ritka nyersanyagokat használnak. Ha sikerül olcsóbb, hatékonyabb megoldással kiváltani ezeket, vagyis az áramot olcsón tárolni, akkor

az egész Föld áramellátását megújuló energiára lehetne átállítani.

A Világbank és az USA energiaügyi minisztériuma támogatásával megvalósuló program kilenc országban 110 elszigetelt falut lát el napelemekből származó elektromos árammal. Ezeken a helyeken különben generátorokat kellene alkalmazni, vagy nem lenne elektromos áram.

Azt remélik, hogy az újfajta akkumulátorok használatát családi házakra, elektromos autókra, autóbuszokra, vonatokra is ki tudják majd terjeszteni Fotó: Nantenergy

jelentős anyagi támogatás

A napokban a Világbank egymilliárd dolláros fejlesztési programot hirdetett, amelyet négymilliárddal is megemelhetnek. A projekt célja olcsó energiatároló eszközök kifejlesztése a fejlődő világ számára.

Mivel a nap, a szél energiáját egyenetlenül, bizonyos napszakokban, évszakokban jobban lehet kinyerni, ezért nagy az igény arra, hogy ezeket a kilengéseket csillapítsák. Ha sikerülne ennek olcsó, hatékony módját találni, akkor szinte az egész elektromosáram-ellátást át lehetne állítani megújulókra, a fosszilis energia, az atomenergia nagy része feleslegessé válna.

Neked ajánljuk
Zöldhidrogénüzem épül Százhalombattán Júliustól üzemelhet Európa legnagyobb úszó napelemfarmja A BMW magyarországi üzeme teljesen lemond a fosszilis tüzelőanyagokról Amerikában szigorúbb szabályokra számíthatnak a fenntartható alapok 18 millió forintot gyűjtött a menekülteknek a CIB Bank
Tovább a forrásra: privatbankar.hu
Vissza
Hírfolyam