2021. december 5., Vilma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Mi a helyzet a magyar napelemes burkolattal?

A napelemek rajongói már biztosan hallottak arról a magyar fejlesztőcsapatról, amely a hagyományos utcai térköveket és járólapokat szonárpanelekre cseréli. A Platio híre hamar bejárta a világot, érdemes tehát kicsit közelebbről is megismerkedni a találmánnyal. 

Korábban itt már mi is írtunk a Platióról, a magyar startupról, amely különálló napelemes térköveket tervez. Az innovatív találmány ötlete Ilyés Miklós tájépítészhez köthető: felmerült benne, mi lenne, ha újrahasznosított hulladékból készülne járólap, de olyan, ami kihasználva a nagy felületét, képes lenne beépített napelemek segítségével áramot is termelni. Nem sokkal később barátaival közösen megalkotta a Platiót – hivatalos nevén a moduláris energiatermelő térburkoló rendszert. 

A térburkoló „kövek” gyakorlatilag újrahasznosított műanyagból készülnek, tehát nemcsak az energia lesz zöld, amit termelnek, hanem maga az előállítás is környezetbarát.

A közvilágítás, a közlekedési lámpák, de akár egyéb beépített, okosrendszerek is elláthatók a földön termelt árammal. 

A napelemes járólap nem igényel különösebb karbantartást Fotó: Platio

 A találmány ráadásul teljesen biztonságos: minden Platio darabot egy speciális fedlap borít, melyet aztán többféleképpen is lehet csúszásmentesíteni.

A szerkezetet felülről edzett üveg védi, ami 1000 N/mm2 törőfeszültséggel rendelkezik – magyarul, egy 1 cm x 1 cm-es kis darabka 10 tonnát bír el; ekkora súllyal pedig nem valószínű, hogy sokat találkozna egy köztéri járdán.

A praktikum nem ment az esztétikum rovására Fotó: Platio

A TÉRBURKOLÁS JÖVŐJE

A Platio nem csak egy terv: a Prologis vállalat egyik itthoni parkolójában, illetve a Pop Up Parkban is találkozhatunk a különleges találmánnyal.

Bár még csak kísérleti fázisban van, már a tengeren is igyekeznek hasznosítani a Platio technológiáját. A pontonok lényege az, hogy ezeken sétálva érhesse el mindenki a maga hajóját – feladatából adódóan tehát folyamatosan a napon van, így tökéletesen alkalmas arra, hogy energiát is termeljenek rajta. 

A Platio sikertörténete nemrég kezdődött; de reméljük, hogy a magyar fejlesztésű innováció az egész világot bejárja majd. 

Neked ajánljuk
Mennyire tiszta valójában a napenergia? Napelemek termelnek majd energiát a metróállomások tetején Bécsben Kína globális éllovas a napenergiás kapacitások telepítésében Vetlényi Alma új kollekciója ha lehet, még zöldebb Katie Patrick: Hogyan mentsük meg a világot
Tovább a forrásra: napelemrendszer.info
Vissza
Hírfolyam