2021. január 18., Piroska
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Szén-dioxidból áramot? Ez az akkumulátor képes lehet rá

A Massachusettsi Műszaki Egyetem kutatói olyan akkumulátort fejlesztenek, amely képes egyszerre két, igen komoly problémát is megoldani: csökkenti a szén-dioxid szintjét, és áramot termel az akkumulátorok számára. Az új akkumulátor komoly áttörést hozhat. 

A kutatók évek óta azt próbálják kitalálni, hogyan lehetne a szén-dioxidból kivonni a szenet, majd a föld alatt vagy az óceánban eltárolni azt. A Massachusettsi Műszaki Egyetem szakemberei szerint a legnagyobb probléma a jelenlegi, szén-dioxid-leválasztó és -tároló rendszerekkel (CCS), hogy rengeteg energiára van szükségük: egy erőmű kapacitásának akár 30 százalékát is felhasználhatja egy ilyen rendszer, amely végső soron nem hasznosítja, csupán tárolja a szilárd halmazállapotúvá konvertált szén-dioxidot.

A szakemberek ezért arra is keresik a választ, hogy más anyaggá átalakítva miként lehetne a szén-dioxidot üzemanyagként hasznosítani. Sokévnyi kísérletezés után most úgy tűnik, sikerült megtalálniuk a megoldást. 

Fotó: MIT

A ScienceAlert beszámolója szerint az MIT szakemberei egy olyan lítiumalapú akkumulátort fejlesztettek, amely közvetlenül az erőműből szívja fel a szén-dioxidot, majd a segítségével elektrolitot állít elő – ez az akkumulátorok egyik fő komponense.

A lítium-szén-dioxid akkumulátoroknak általában valamilyen fémkatalizátorra van szükségük, hogy működhessenek. Ezek a katalizátorok azonban jelentősen növelik a költségeket, a végbemenő kémiai reakciót pedig nehéz kontrollálni. Az MIT kutatói a probléma kiküszöbölésére

egy olyan akkumulátort fejlesztettek ki, amelyben a szén-dioxid folyékony formában van jelen, amit az aminoldathoz adnak hozzá.

Betar Gallant, a kutatócsoport vezetője szerint a két anyag – vizes aminok és  nemvizes elektrolit – kombinálása növelheti a kisülési feszültséget, és lehetővé teszi a szén-dioxid tartós átalakítását. Vagyis a rendszer gyakorlatilag felszívja a szén-dioxidot, amivel elektromos áramot fejleszt.

Persze van még néhány probléma, melyeket a szakembereknek meg kell oldaniuk – ilyen például az akkumulátorok életciklusa –, de Gallant szerint jó úton haladnak. 

Neked ajánljuk
Hidrogénbarlang épül Berlin mellett Már épül a világ legnagyobb hordozható napelemfarmja Feketekatonalégy-tenyésztés a környezetbarát takarmányozásért Szegeden Rekordmértékben csökkent tavaly az üvegházhatású gázok kibocsátása az Egyesült Államokban Klímaadaptációs szakemberek képzésének elindítását tervezi a Miskolci Egyetem
Tovább a forrásra: hvg.hu
Vissza
Hírfolyam