2020. szeptember 23., Tekla
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Ezek a startupok tényleg megváltoztathatják a világot

Hatodszorra rendezték meg a fenntartható energiagazdálkodás jövőjével, fejlesztési lehetőségeivel foglalkozó The Business Booster (TBB) nemzetközi konferenciát, amelyen több innovatív és figyelemre méltó találmány is bemutatkozott – ilyen volt a hőtárolást megújító magyar HeatVentors is. 

A rendezvény negyven országból több mint hétszáz résztvevőt hozott össze, akik között a startupok, a pénzügyi csoportok, valamint az energiaipar képviselői ugyanúgy megtalálhatók, mint a döntéshozók és a szabályozói környezet kialakítói.

Az eseményen részt vett az InnoEnergy tavalyi PowerUp! versenyén győztes magyar startup, a HeatVentors csapata is. A cég egy speciális, a halmazállapotát megváltoztató anyaggal kínál hőtárolási megoldást. Így 90 százalékkal kisebb helyen és 20-40 százalékkal kevesebb energiaráfordítással tudja ugyanazt biztosítani, mint a vizes tárolók, ráadásul mindezt másfél és három év közti megtérülési időszak mellett.

A HeatVentors találmánya

A kétszáz támogatott startup között megtalálható egy svéd cég is, melynek találmánya a vízhullámokat elektromossággá képes alakítani bóják segítségével – róluk korábban itt írtunk bővebben.

A CorPower Ocean nevű svéd vállalat szakemberei olyan hullámerőművet fejlesztettek ki, amely a szív mechanikáján alapul Fotó: CorPower

Az InnoEnergy jelentést adott ki a konferencián az elért eredményekről.

Közölték, hogy a startupjaik 20-25 év alatt 5,5 millió tonnával csökkentik a szén-dioxid-kibocsátást, és csaknem 810 millió eurót (mintegy 261 milliárd forintot) spórolnak az energiaköltségeken.

Diego Pavía, az InnoEnergy vezérigazgatója arról beszélt, hogy segítenek összekötni az üzleti élet szereplőit,

és ez nem csupán a pénzről szól: az érintett startupok ténylegesen megváltoztatják a világot.

Michael Sen, a Siemens igazgatótanácsának tagja a globális felmelegedésre utalva azt mondta, hogy a bolygó lázas, ezért alapvetően változtatni kell. A megújuló energiaforrásoknak nagyobb szerepet kell kapniuk – nyomatékosította.

Jelenleg négy folyamat formálja az energetikát Michael Sen szerint: a dekarbonizáció, a decentralizáció, a digitalizáció, valamint a kereslet növekedése. Optimista nézet szerint 2050-re megfordulhat a jelenlegi arány, és már az energiaforrások kétharmada megújuló lehet – tette hozzá. 

Neked ajánljuk
Kifejlesztették a folyékony napelemet Féligáteresztő napelemeket tesztelnek Hollandiában Egyre népszerűbbek a befektetők körében a rovarevő startapok ENSZ-közgyűlés: Brazília kikéri magának, Kína elkötelezett a klímavédelem mellett Elindult az illegális hulladék felszámolására indított program kistelepülési szakasza
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam