2021. május 10., Ármin, Pálma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Olívahulladékból állítottak elő üzemanyagot

Komoly áttörést értek el izraeli kutatók, akik olyan technológiát dolgoztak ki, amellyel az olívabogyók feldolgozásakor keletkező hulladékot bioetanollá lehet átalakítani.

Az olívaolaj préselésekor az olívabogyók súlyának mindössze ötödéből lesz olaj, négyötöde eddig veszendőbe ment, és még elhelyezése is nehézségekbe ütközött: megtisztítása után általában a földeken szórták szét ezt a szerves hulladékot. A nagyvilágban évente mintegy egymillió tonna efféle melléktermék keletkezik, Izraelben mintegy harmincezer tonna. Elégetése környezetszennyező füstöt okoz, természetes trágyaként alkalmazása viszont rengeteg gonddal jár, mert ehhez komplikált és drága eljárásokkal elő kell készíteni.

Ezért is számít komoly áttörésnek a Haifai Egyetem és a Tel Háj főiskola kutatói által kidolgozott eljárás.

Bioetanol üzemanyagot készítettek olívahulladékból Fotó: Flickr

Rengeteg motor képes ugyanis elégetni az etanolt, még egy átlagos benzinüzemű motor üzemanyaga is tartalmazhatja tíz százalékban ezt az olívaolaj készítésekor a hulladékból kinyerhető folyadékot.

A bioüzemanyagok, köztük a bioetanol felhasználása csökkentheti a függést a hagyományos fosszilis üzemanyagoktól, amelyek tartalékai folyamatosan fogynak, és amelyek elégésekor az üvegházhatású gázok kerülnek a levegőbe.

Neked ajánljuk
A szén-dioxid nemcsak szennyező, hanem alapanyag is lehet Norman 2030-ra piacra kerülhet Fenntartható módszert dolgoztak ki mikrobiológusok a vizek műanyagmentesítésére Hidrogénerőmű a kert végében? – Nincs messze a megoldás Extrém szélsebességű viharokat okoz a klímaváltozás Magyarországon
Tovább a forrásra: alternativenergia.hu
Vissza
Hírfolyam