2021. augusztus 2., Lehel
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Áram nélkül oldották meg a holland Afsluitdijk-gát kivilágítását

Egy városi épülettel kapcsolatban másképp gondolkodunk: folyamatosan látni és láttatni szeretnénk. De egy természeti környezetben épített objektumnak nem kell állandóan fényárban úsznia, hisz megzavarja a vonuló madarak vagy éppen a tengeri állatok életét, akár a pusztulásukat is okozhatja.

A hollandiai Afsluitdijk-gát kivilágításának lényege, hogy csak akkor villan fel, ha egy áthaladó autó reflektora megvilágítja. Speciális prizmás fényvisszaverő csíkokból áll, értelme pedig kettős: a fényszennyezés mérséklése és az energiatakarékosság.

Fotó: Képkocka a projektről készült dokumentumfilmből

Az Afsluitdijk (ejtsd: afszlaötdejk, „zárógát”) 1927 és 1933 között épült 32 kilométer hosszan és 90 méter szélességben, a tengerszint felett 7,25 méterrel. A gát választja el a Zuiderzeet („déli tenger”), Hollandia egykori beltengerét (a mai IJssel-tavat) az Északi-tengertől. A gáton 60 zsilipkapu áll, amelyek felújítása erősen esedékes volt.

A holland nemzeti útalapkezelő célja olyan felújítás volt, hogy a létesítmény energiasemleges legyen, azaz messzemenően vegye figyelembe a természetes környezet igényeit, és törekedjen a minimális energiafelhasználásra, illetve azt kizárólagosan a környezetéből szerezze megújuló forrásból.

Fotó: Shutterstock

A formabontó megoldással Daan Roosegaarde holland művész állt elő. Koncepciójának alapja az volt, hogy prizmacsíkokat rögzít a zsilipkapukra, amelyek csak akkor bocsátanak szórt fényt a környezetbe, ha megvilágítja őket egy autó. Ez inkább csak jelzésszerű fény, többre áthaladás közben nincs is szükség. Természetesen biztonsági okból felszereltek hagyományos lámpákat is a zsilipekre. Ezek energiaellátását a zsilipekbe szerelt árapályerőmű szolgáltatja.

A projektről angol-holland nyelvű dokumentumfilm is készült:

Neked ajánljuk
Az Északi-tengeren úszó napelemtutaj első másfél éve Az SZTE kutatói előrelépést tettek a megújuló energia tárolásának területén Napelemekből álló kísérleti kerékpárútszakaszt adtak át Hollandiában Borsod-Abaúj-Zemplén megye: javították az ivóvíz minőségét Az Ivindo Nemzeti Park is kinccsé vált
Tovább a forrásra: 365.reblog.hu
Vissza
Hírfolyam