2019. március 19., Bánk, József
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Légkondi helyett hűthető üveg

Új gyártástechnológiával állt elő a székesfehérvári Jüllich Glas Holding: vízzel feltöltött üvegpanelek hőszigetelt üvegszerkezetbe integrálásával hűtésre alkalmas környezetbarát üvegszerkezeteket hoztak létre, minek köszönhetően akár búcsút is inthetünk a kártékony klímaberendezéseknek. 

A cél az volt, hogy a Magyarországon szabadalommal rendelkező Allwater üvegpaneleket az építészetben használt két- vagy többrétegű hőszigetelt üvegszerkezetekbe integrálják, s így egy többfunkciós, külső és belső térben egyaránt használható, hűtésre alkalmas üvegfelületet hozzanak létre.

Hűtésre alkalmas üveget hoztak létre (illusztráció) Fotó: Pixabay

Az Allwater építési panelek lényege, hogy a többrétegű, hőszigetelt üvegszerkezetek egyik kamráját beépítés előtt vízzel töltik fel. A vízzel feltöltött hőszigetelt szerkezetek vizes kamráit összekötik az épület egyéb részeiben lévő vizes rendszerekkel, mint a fal-, a padló- vagy egyéb hűtési rendszerek. A rendszerben lévő víz összekapcsolva egy hőszivattyún vagy hőcserélőn keresztül más, nagy tömegű vízbázissal (fúrt kúttal vagy tartályos vízzel) alkalmas arra, hogy hűtse az érintett helyiségeket.

A gyártástechnológia kifejlesztéséhez a Széchenyi 2020 program keretében 511,7 millió forint európai uniós, vissza nem térítendő támogatást vettek igénybe. 

Neked ajánljuk
Ez a találmány komoly áttörést hozhat a napelemek piacán Már csak egy lépés kell ahhoz, hogy búcsút intsünk a földgázfogyasztásnak Szigeteléssel nemcsak a rezsit csökkentjük, hanem a klímát is védjük Áder: szakítani kell a „használd és dobd el” kultúrával Utazik a hulladék: honnan hozzuk, hova visszük?
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam