2019. november 14., Aliz
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Szegeden szén-dioxidot átalakító reaktorokat fejlesztenek

Napjaink egyik legjelentősebb problémájára, a növekvő szén-dioxid-kibocsátás káros hatásaira is megoldást kínál a ThalesNano Zrt. és a Szegedi Tudományegyetem közös kutatás-fejlesztési projektje, amely során hidrogént előállító és szén-dioxidot átalakító elektrokémiai reaktorokat fejlesztenek.

Az uniós támogatással megvalósuló projekt keretében olyan reaktorokat fejlesztenek, amelyek alternatív energiaforrások igénybevételével képesek hidrogént előállítani vagy szén-dioxidot átalakítani a vegyipar számára hasznos anyagokká.

Ezek a technológiák hozzájárulhatnak az alternatív energiaforrások tárolásához és egy fenntarthatóbb vegyipar felé való elmozduláshoz.

„Régi álmunk valósul meg ezzel a projekttel. Cégünk elkötelezett a globális társadalmi felelősségvállalás, valamint az új technológiák kifejlesztése mellett. Ezzel a kutatás-fejlesztési programmal mindkét alapvető célunk teljesül. A fejlesztések eredményeként nemcsak a Földön, hanem a jövőben az űrben, például a Marson szintén alkalmazható reaktor jöhet létre” – fogalmazott dr. Darvas Ferenc, a ThalesNano Zrt. elnöke. 

Mint kiderült, a konzorcium sikerrel lezárta az első kutatási fázist, új katalizátor-előállítási módszereket dolgoztak ki, valamint új katalizátorokat fejlesztettek: az előremutató eljárás eredményeként a szén-dioxid megkötését olyan elektrokémiai átalakítás követi, amely a vegyipar számára hasznos anyagokat eredményez.

A projekt jelentősen hozzájárulhat a szén-dioxid-szint csökkentéséhez Fotó: (Illusztráció) Pixabay

„A 2017 júliusában indult projektben hidrogénfejlesztésre és a szén-dioxid átalakítására katalizátorokat és katalizátor-előállítási módszereket fejlesztettek, és elkészítették azokat a laboratóriumi szintű cellákat, amelyek a későbbi méretnövelés alapját képezik” – fogalmazott dr. Janáky Csaba, az SZTE Természettudományi és Informatikai Kar Kémiai Intézet Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszék munkatársa, aki azt is elárulta, a jövőben azt vizsgálják majd, hogy a kísérleti körülmények miként hatnak az elektrokémiai eszközök működésére. „A közeljövő feladata a fokozatos méretnövelés, amely során egyre nagyobb kapacitású berendezések készülnek, majd 2021. június 30-ig megszületik a kész prototípus” – tette hozzá.

Neked ajánljuk
A műnapraforgóval még hatékonyabban lehetne „betakarítani” a napenergiát Jöhetnek az Eiffel-torony méretű szélerőművek? Kannibálként maradtak életben a hangyák egy lengyel atombunkerben Szavak helyett lépések – klímakonferencia a régiónk országaival Áder: Magyarország a klímaváltozás nyertesei között lehet
Tovább a forrásra: u-szeged.hu
Vissza
Hírfolyam