2018. december 14., Szilárda
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Szingapúr tengerre tenné a napelemeket

Mit tehet egy ország, amelynek területe csak 130-ad része Magyarországénak, de 5 és fél millió lakóját szeretné megújuló energiával ellátni? Szingapúr egyszerűen oldaná meg a kérdést: ha nincs hely napelemeknek a szárazföldön, akkor azokat a tengerre kell tenni. 

Szingapúr számára kézenfekvő megoldás a nagy kiterjedésű vízfelületek fölé elhelyezni a naperőműveket: az országban már korábban is indult ilyen projekt, akkor egy víztározóra építettek egy egyhektáros területű, 1 megawatt teljesítményű úszó fotovoltaikus erőművet. Most azonban szintet lépnek:

a világ egyik legnagyobb tengeri, úszó fotovoltaikus erőművét kezdik fejleszteni.

Ezúttal tehát nem édesvíz, hanem a Johori-szoros sós vize fölé telepítik a napelemeket.

Áttörést hozhat a szingapúri úszó naperőmű Fotó: Sunseap

A Sunseap már fejleszti az úszó erőművet, amely évente 6388 MWh energiát termelhet. Ez elegendő 1250 négyszobás lakás energiaigényének kielégítésére, miközben a hagyományos energiatermeléshez képest évente 2600 tonna üvegházhatású gáz kibocsátásától is megkíméli a környezetet a következő bő 25 évben. Az 5 hektáros, azaz nagyjából 7 focipályányi méretű erőmű várhatóan már a jövő év elején megkezdheti a kereskedelmi áramtermelést.

Ha a projekt valóban sikeres lesz, az a jövőben mintaként szolgálhat a Szingapúrhoz hasonló országok számára, amelyekben kevés a telepítésre alkalmas szárazföldi terület vagy épp háztető. Szingapúr ráadásul nemcsak saját energiaellátását fejlesztheti, hanem a kapacitás bővítésével exportra is termelhet elektromos áramot.

Hasonló projektről korábban már mi is beszámoltunk: itt írtunk a világ legnagyobb úszó naperőművéről, amely Kínában kapott helyet.

Neked ajánljuk
Ötkarikás energetikai innováció Kínából Közösen termelnék és tárolnák az energiát a floridai háztartások 2018 legkedveltebb úti céljai Környezetbarát, vegyszermentes, vízzel lemosható körömlakk gyerekeknek és felnőtteknek Jármű-korszerűsítés a Magyar Postánál
Tovább a forrásra: privatbankar.hu
Vissza
Hírfolyam