2019. november 14., Aliz
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Jönnek a vízenergiával működő tenger alatti adatközpontok

Szakértők szerint néhány év múlva az informatika lesz az egyik legnagyobb energiafogyasztó. Innovatív ötletekből azonban szerencsére nincs hiány: több vállalat is olyan víz alatt elhelyezett adatközpontokat tesztel, amelyeket a felszíni hullámok mozgása látna el árammal.

Tavaly nyitották meg a norvégiai Lefdal bányában Európa első tengerszint alatti adatközpontját. A fjordok hideg tengervize szivattyúzás nélkül, a gravitációnak köszönhetően áramlik be az adatközpont hűtővízvezetékeibe, így a központ nagyjából feleannyi energiát emészt fel, mint a hagyományos földfelszíni adatközpontok.

Hasonló adottságokkal rendelkező elhagyatott bánya kevés van a világon, viszont nagyon sok országnak van tengerpartja, és a Föld lakosságának fele e partok 200 kilométeres vonzáskörzetében él és dolgozik. Kézenfekvő megoldás lehet őket a szárazföld belsejében létesített adatközpontok helyett a tengerfenéken elhelyezett konténerekből kiszolgálni.

A tenger mélyén a hűtésre már nem kell gondot fordítani, azt megoldja a tengervíz. 

Az Ocean Energy találmánya a hullámokból termel áramot Fotó: Ocean Energy

Közel egy évtizede folynak kísérletek olyan, a tengerfenéken lehorgonyzott bójákkal és más, lebegő platformokkal, amelyek a hullámok mozgásából képesek áramot termelni úgy, hogy az oszcilláló vízoszlop összesűríti a levegőt a tubusokban, amely azután a szelepeken átáramolva turbinákat hajt meg. (Hasonló elven működik a CorPower Ocean nevű találmány is, melyről itt írtunk bővebben.)

Az Ocean Energy, a fejlesztők egyike szerint 1,25 megawattos platformjuk már 2019-ben hadrendbe állhat. John McCarthy, a cég elnöke meg van győződve arról, hogy a 38 méter hosszú platform képes ellátni egy víz alatti adatközpontot.

Ugyanakkor nem elhanyagolható szempont a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése sem, hiszen egyes számítások szerint az előttünk álló hét évben az informatika válik a legnagyobb energiafogyasztóvá. Az Ocean Energy egy-egy platformja állítólag évente 3600 tonna szén-dioxid kibocsátásától kímélheti meg Földünket.

Neked ajánljuk
A svédek megtalálták a megoldást a napenergia tárolására A mesterséges levél lesz a benzin egyik alternatívája? A Föld egyik legfontosabb élőlénye mobiltelefonoktól is pusztul? Szavak helyett lépések – klímakonferencia a régiónk országaival Áder: Magyarország a klímaváltozás nyertesei között lehet
Tovább a forrásra: computerworld.hu
Vissza
Hírfolyam