2019. július 24., Kincső, Kinga
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Ötkarikás energetikai innováció Kínából

A pekingi téli olimpia ugyan még messze van, de a kínaiak máris magukra vonták a világ figyelmét: a 2022-es világeseményhez szükséges áramot szélenergiából biztosítják majd egy világújdonságnak számító, óriási hálózati rendszer segítségével.

A Peking–Tiencsin–Hopej régiójában épülő csangpeji nagyfeszültségű, egyenáramú (HVDC) villamosenergia-hálózatot arra tervezték, hogy a távoli szélfarmokon, illetve nap- és vízerőművekben termelt, jelentős mennyiségű zöldenergiát integrálhassanak az átviteli rendszerbe.

A HVDC technológiával minimális veszteség mellett lehet nagy mennyiségű villamos energiát nagy távolságra szállítani. Az elvet régóta ismeri az energetika, a  feszültségforrás-átalakítóval (VSC) szerelt VSC-HVDC rendszerek építésébe és fejlesztésébe az ezredforduló környékén az ABB, az Alstom és a Siemens is rengeteget invesztált Európában. Ezek közös jellemzője az volt, hogy néhány tíz megawatt átvitelére és néhány tucat kilométernyi távolságra kellett tervezni.

Az ABB-nek is fontos szerep jut a projektben  Fotó: ABB

Nemcsak ezt írják azonban fölül Kínában, hanem azt is, hogy a hagyományos, két pont közti kialakítás helyett a kínaiak egy gyűrűs szerkezetű, négy állomást összekötő hálózati rendszert építenek, ezzel biztosítható majd az energiaáramlás optimalizálása.

Az egyedülálló hálózatot, mely megépültét követően 4500 megawatt zöldenergia szállítására lesz képes, a State Grid of China (SGCC) tervezi. A projektben az ABB is központi szerepet kap majd, hiszen a multicég kulcsfontosságú berendezéseket (egyebek mellett teljesítményelektronikai félvezetőket, transzformátor-részegységeket) szállít majd a világ legnagyobb és legkorszerűbb feszültségforrás-átalakítóval szerelt egyenáramú rendszerébe.

Neked ajánljuk
A britek is szívesen váltanának megújulóra A britek is szívesen váltanának megújulóra Kínában akkora szmog van, hogy már a napelemek sem működnek rendesen A szénadó lehet a klímaválság ellenszere? Üzenet a jövőnek
Tovább a forrásra: napi.hu
Vissza
Hírfolyam