2020. július 14., Örs, Stella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Robotok ellenőrizhetik a szélturbinákat

A DEKRA Visatec egy olyan rendszert fejlesztett ki, amelynek a segítségével a szélturbinákat robotok ellenőrizhetnék. A fejlesztés célja egyebek mellett az volt, hogy kiváltsák az ipari alpinisták veszélyes munkáját. 

A DEKRA Visatec robotikai cég a Sheraios nevű európai uniós kutatási projekt partnereként azt a célt tűzte ki, hogy a szélturbináknál alkalmazott rotorok felügyeletét a shearográfia (felületi deformáció mérése) segítségével oldják meg. 

A távfelügyelet lehetővé teszi, hogy a szakemberek a folyamat során ne legyenek többé veszélyeknek kitéve.

A technológia másik nagy előnye, hogy lerövidíti a rotorlapátok ellenőrzési idejét is.

Az eljárással az ipari alpinisták veszélyes munkája váltható ki Fotó: Pexels

A DEKRA a távolról vezérelhető ellenőrzőrendszerek területén meghatározó szereplőnek számít, s az általa kínált megoldásokat általában az erőművekben, valamint az olaj- és a gáziparban használják. A rendszerek olyan helyzetekben jelentenek hatékony segítséget, amikor az emberek nem vagy csak nehezen tudják megközelíteni az adott helyeket. 

A mostani projekt első eredményei 2020 végére lesznek elérhetők.

Neked ajánljuk
Sydney belvárosa már kizárólag megújuló energiával működik James Atkins: A keresztény-konzervatív Magyarország a Covid után Közel a valódi önvezető autó? A világ minden szegletébe eljut a föld sokszínű erdeinek zsivaja Adománnyal segíti a Szent László Kórház dolgozóit a Sodastream
Tovább a forrásra: alternativenergia.hu
Vissza
Hírfolyam