2019. április 23., Béla
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Világrekordokat döntött a Wendelstein 7–X fúziós atomreaktor

A Max Planck Plazmafizikai Intézet (IPP) egy lépéssel közelebb jutott ahhoz, hogy elhozzuk a Nap energiáját a Földre: a Wendelstein 7–X nevű fúziós reaktoruk ugyanis a kísérleti fázisban több világrekordot is megdöntött. 

A nukleáris fúzió lényege két atommag egyesítése. A folyamat során hatalmas mennyiségű energia szabadul fel. Ugyanez a folyamat állítja elő a Nap energiáját is. Az IPP kutatói arra keresték a választ, hogy ez a folyamat hogyan reprodukálható a Földön, ugyanis ez korlátlan mennyiségű tiszta energiával látna el minket.

A Wendelstein 7–X Fotó: Wikipedia

Fontos, hogy a szakemberek rájöjjenek, hogyan lehetne extrém magas hőmérsékleten manipulálni a plazmát. Ehhez többnyire egy fánk formájú berendezést, az úgynevezett tokamakot használják, de a Wendelstein 7–X egy másik típusú eszköz: egy sztellarátor. A magfúziós reakciók fenntartására használt eszközt már az ötvenes-hatvanas években is ismerték, de épp a tokamak térnyerése miatt szorult vissza. A kutatók mégis úgy vélik, hogy a sztellarátor alkalmasabb lehet a plazma stabilitásának megőrzésére.

Az IPP bejelentése szerint a Wendelstein 7–X több rekordot is megdöntött:

  • Legmagasabb plazmasűrűség: 2*1020 részecske köbméterenként.
  • Legmagasabb energiatartalom: több mint 1 megajoule.
  • Leghosszabb plazmakisülési idő egy sztellarátorban: 100 másodperc.
  • Legmagasabb plazmahőmérséklet: 20 millió Celsius-fok/36 millió Fahrenheit-fok.

Az eddigi eredmények nagyon biztatók: az IPP-nek talán sikerülhet, hogy a Naphoz hasonló módon állítson elő energiát földi körülmények között.

Neked ajánljuk
Innováció: a lítiumionos akkumulátorok 80 százaléka újrahasznosítható A Toyotával Japán lehetne a hidrogénalapú üzemanyag bölcsője Megfelel az európai normáknak Paks II. Botanikusok és erdészek összefogása veszélyeztetett növényfajokért Állatok az ébredező természetben (képgaléria)
Tovább a forrásra: index.hu
Vissza
Hírfolyam