2021. május 17., Paszkál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Világrekordokat döntött a Wendelstein 7–X fúziós atomreaktor

A Max Planck Plazmafizikai Intézet (IPP) egy lépéssel közelebb jutott ahhoz, hogy elhozzuk a Nap energiáját a Földre: a Wendelstein 7–X nevű fúziós reaktoruk ugyanis a kísérleti fázisban több világrekordot is megdöntött. 

A nukleáris fúzió lényege két atommag egyesítése. A folyamat során hatalmas mennyiségű energia szabadul fel. Ugyanez a folyamat állítja elő a Nap energiáját is. Az IPP kutatói arra keresték a választ, hogy ez a folyamat hogyan reprodukálható a Földön, ugyanis ez korlátlan mennyiségű tiszta energiával látna el minket.

A Wendelstein 7–X Fotó: Wikipedia

Fontos, hogy a szakemberek rájöjjenek, hogyan lehetne extrém magas hőmérsékleten manipulálni a plazmát. Ehhez többnyire egy fánk formájú berendezést, az úgynevezett tokamakot használják, de a Wendelstein 7–X egy másik típusú eszköz: egy sztellarátor. A magfúziós reakciók fenntartására használt eszközt már az ötvenes-hatvanas években is ismerték, de épp a tokamak térnyerése miatt szorult vissza. A kutatók mégis úgy vélik, hogy a sztellarátor alkalmasabb lehet a plazma stabilitásának megőrzésére.

Az IPP bejelentése szerint a Wendelstein 7–X több rekordot is megdöntött:

  • Legmagasabb plazmasűrűség: 2*1020 részecske köbméterenként.
  • Legmagasabb energiatartalom: több mint 1 megajoule.
  • Leghosszabb plazmakisülési idő egy sztellarátorban: 100 másodperc.
  • Legmagasabb plazmahőmérséklet: 20 millió Celsius-fok/36 millió Fahrenheit-fok.

Az eddigi eredmények nagyon biztatók: az IPP-nek talán sikerülhet, hogy a Naphoz hasonló módon állítson elő energiát földi körülmények között.

Neked ajánljuk
Örüljünk neki, vagy inkább aggódjunk az új árapályturbina miatt? Jól vizsgáztak az európai energiaszabályozó hatóságok Fenntartható Hungaricum Ember egy kutyáért, emberek egymásért (videó) Megérkezett a Tesla Magyarországra
Tovább a forrásra: index.hu
Vissza
Hírfolyam