2021. január 18., Piroska
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Van új a nap alatt: még hatékonyabbak lehetnek a napelemek

Egy több mint három éven át tartó összeurópai kutatási projektnek köszönhetően olyan napelemrendszert sikerült megalkotni, amely több mint 41 százalékkal hatékonyabb a jelenleg elterjedt hagyományos verzióknál. Ha minden jól megy, hamarosan a tömeggyártás is elindulhat.

Az Európai Unió által finanszírozott CPVMatch projektet – kilenc (német, olasz, spanyol és francia) kutatóintézet, illetve ipari cégek kutatómunkáját – a freiburgi Fraunhofer ISE koordinálta. A cél egyértelmű volt: egy minden korábbinál nagyobb hatékonyságú napenergia-panel prototípusát kellett kidolgozni.

A projekt lezárásaként kiadott hivatalos közlemény szerint a szakemberek több mint háromévnyi munka után

új napenergia-konverziós hatékonysági csúcsot értek el azzal, hogy sikerült a hatásfokot 41,4 százalékos szintre emelni.

Az eredmény azért is örvendetes, mert a fejlesztés során a gyárthatóságra és felhasználhatóságra is fókuszáltak. A kutatók már az elején arra készültek, hogy a kifejlesztendő koncentrált napelemrendszereknek (CPV) tömeggyártásra előkészített állapotig kell eljutniuk, mégpedig úgy, hogy versenyképesek lehessenek költségben és hatékonyságban is.

Így néz ki a forradalmi találmány Fotó: Fraunhofer ISE

A megoldást a nagy koncentrációjú fotovoltaikus (HCPV) rendszerek jelentették. A most kifejlesztett rendszer többcsatornás napelemekre épül, és a panel, illetve a modul közötti optikai kölcsönhatás jobb kihasználására koncentrál. Ez utóbbi jelentősége az, hogy az optikai lencsék a bejövő napfényt miniatűr napelemekre koncentrálják.  A kutatók a többlépcsős napelem megépítésével elérték, hogy a modul mérete 122 négyzetcentiméter legyen, hatásfoka pedig 41,4 százalék.

Andreas Bett, a Fraunhofer ISE igazgatója szerint a most publikált eredmények előkészítik az utat a koncentrációs technológia további hatékonyságnöveléséhez. Úgy véli, hogy bár már most is a napelemek virágkorát éljük, de még óriási lehetőségeket rejt a különösen hatékony modultechnológia, ami egyszerre csökkenti jelentősen az erőforrások felhasználását, és növeli az energiaátalakításból származó fenntarthatóságot. 

Neked ajánljuk
Fontos napelemes problémát oldottak meg Már épül a világ legnagyobb hordozható napelemfarmja Az űrben végzett megfigyelések a földi klíma megértésében is segítenek Rekordmértékben csökkent tavaly az üvegházhatású gázok kibocsátása az Egyesült Államokban Klímaadaptációs szakemberek képzésének elindítását tervezi a Miskolci Egyetem
Tovább a forrásra: napi.hu
Vissza
Hírfolyam