2019. december 9., Natália
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Van új a nap alatt: még hatékonyabbak lehetnek a napelemek

Egy több mint három éven át tartó összeurópai kutatási projektnek köszönhetően olyan napelemrendszert sikerült megalkotni, amely több mint 41 százalékkal hatékonyabb a jelenleg elterjedt hagyományos verzióknál. Ha minden jól megy, hamarosan a tömeggyártás is elindulhat.

Az Európai Unió által finanszírozott CPVMatch projektet – kilenc (német, olasz, spanyol és francia) kutatóintézet, illetve ipari cégek kutatómunkáját – a freiburgi Fraunhofer ISE koordinálta. A cél egyértelmű volt: egy minden korábbinál nagyobb hatékonyságú napenergia-panel prototípusát kellett kidolgozni.

A projekt lezárásaként kiadott hivatalos közlemény szerint a szakemberek több mint háromévnyi munka után

új napenergia-konverziós hatékonysági csúcsot értek el azzal, hogy sikerült a hatásfokot 41,4 százalékos szintre emelni.

Az eredmény azért is örvendetes, mert a fejlesztés során a gyárthatóságra és felhasználhatóságra is fókuszáltak. A kutatók már az elején arra készültek, hogy a kifejlesztendő koncentrált napelemrendszereknek (CPV) tömeggyártásra előkészített állapotig kell eljutniuk, mégpedig úgy, hogy versenyképesek lehessenek költségben és hatékonyságban is.

Így néz ki a forradalmi találmány Fotó: Fraunhofer ISE

A megoldást a nagy koncentrációjú fotovoltaikus (HCPV) rendszerek jelentették. A most kifejlesztett rendszer többcsatornás napelemekre épül, és a panel, illetve a modul közötti optikai kölcsönhatás jobb kihasználására koncentrál. Ez utóbbi jelentősége az, hogy az optikai lencsék a bejövő napfényt miniatűr napelemekre koncentrálják.  A kutatók a többlépcsős napelem megépítésével elérték, hogy a modul mérete 122 négyzetcentiméter legyen, hatásfoka pedig 41,4 százalék.

Andreas Bett, a Fraunhofer ISE igazgatója szerint a most publikált eredmények előkészítik az utat a koncentrációs technológia további hatékonyságnöveléséhez. Úgy véli, hogy bár már most is a napelemek virágkorát éljük, de még óriási lehetőségeket rejt a különösen hatékony modultechnológia, ami egyszerre csökkenti jelentősen az erőforrások felhasználását, és növeli az energiaátalakításból származó fenntarthatóságot. 

Neked ajánljuk
Jöhetnek az újabb alternatív üzemanyagok? Óriási napenergiás áttörést ért el egy energetikai cég Már a fél évszázados modellek is pontosan jelezték a bajt A növekvő hőség árát mindenki megfizeti Összefogás a klímavédelemért: évente hatvan szénerőmű kibocsátását spórolják meg a vállalatok
Tovább a forrásra: napi.hu
Vissza
Hírfolyam