2022. május 28., Csanád, Emil
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az üzemanyag, amely kivonja a szén-dioxidot a levegőből

Olcsó, nyereséges, könnyen felhasználható a jelenlegi energetikai infrastruktúrában, sőt még a szén-dioxidot is kivonja a levegőből – ilyen innovatív üzemanyaggal rukkolt elő a svéd NextFuel.

A NextFuel új, energiatakarékos megoldását biomassza-technológiából fejlesztette ki. Az egyedülálló anyag elefántfűből készül, ez a növényfajta méteres nagyságúra is képes nőni. 

Akár méteres nagyságúra is megnőhet az elefántfű Fotó: Wikimedia

Bár a folyamat során szén-dioxid szabadul fel, a fű gyökérzete mintegy 20 százalékkal több káros anyagot köt meg, mint a többi biomassza-alapanyag, így képes csökkenteni a károsanyag-kibocsátást.

A betakarítás után a füvet a NextFuel szabadalmaztatott reaktorában kezelik, a folyamat mindössze harminc percet vesz igénybe, az eljárás során keletkező hulladékgázokat tárolják, és felhasználják villamos energia előállításához.

Az elefántfű betakarítása után a NextFuel technológiájának köszönhetően nagyon kevés energiára van szükség ahhoz, hogy brikettet préseljenek belőle Fotó: Twitter/Esi Africa

„Az emberiség történetében először képesek vagyunk egy olcsó és tiszta másolatot készíteni a fosszilis energiahordozókról”

– fogalmazott Stefano Romano, a NextFuel vezérigazgatója, majd hozzátette, hogy a módszernek köszönhetően akár vissza is lehetne fordítani a globális felmelegedést.

Az éghajlatváltozás elleni küzdelem és az energiabiztonság növelésének kulcsfontosságú kihívása a költségek kérdése. Mivel a világ energia-infrastruktúrájának nagy része a fosszilis tüzelőanyagok égetésén alapul, sok ország vonakodik a megújuló energiaforrásokra való áttéréstől. A NextFuel biomasszája azonban képes felvenni a versenyt a fosszilis energiahordozókkal mind ár, mind felhasználás szempontjából.

Neked ajánljuk
Zöldhidrogénüzem épül Százhalombattán Júliustól üzemelhet Európa legnagyobb úszó napelemfarmja A biomassza itthon leginkább a fatüzelés fedőneve Amerikában szigorúbb szabályokra számíthatnak a fenntartható alapok 18 millió forintot gyűjtött a menekülteknek a CIB Bank
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam