2022. augusztus 9., Emőd
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Szerves hulladékból bioüzemanyag

Az EU-s Biogo-projekt keretén belül nemzetközi együttműködésben fahulladékból készítenek bioüzemanyagot. A mobil konténerben elhelyezett decentralizált gyártóegység kapacitása napi 1000 liter szintetikus benzin.

Az EU-s Biogo-projekt keretében a Fraunhofer intézet 7 ország 12 kutatócsoportjával együtt dolgozva kifejlesztett egy rendszert, amely

szintetikus üzemanyag előállítására képes szerves hulladékból.

Több indok is a fahulladék felhasználása mellett szól: egyrészt a nyersanyag nagy mennyiségben elérhető Európában különösebb utánajárás nélkül, így a fakitermeléssel és faanyaggyártással nem fog versenyre kelni. Továbbá a bioüzemanyag elégetése klímasemleges, azaz nem hat károsan a környezetre.

A kezdeti előállító egység egy mobil konténerben kapott helyet, azaz bárhol használható bioüzemanyag előállítására Fotó: autoszektor.hu

A Biogo-projekt célja az volt, hogy egy standard befoglaló méretű konténerben, azaz 12x3 méteres alapterületen létrehozza a feldolgozó és előállító egységet.

Első lépésként a fahulladékot viszkózus pirolízis olajállapotig hevítik. Ezt szintézisgázzá alakítják egy mikroegységben további hő, levegő és gőz bevitelével. A második lépésben a gázt metanol előállítására használják. Az oxigén kivonása ebből szintetikus benzint eredményez.

1000 liter bioüzemanyag naponta

Egy darab konténerméretű mobil egység napi előállítási kapacitása 1000 liter körül lesz. A kémiai folyamatokat élénk reakcióképességű nanokatalizátorokkal gyorsítják a kívánt napi mennyiség eléréséhez.

A kis előállító egységek elmélete azonban nem illeszkedik a jelenlegi politikai és gazdasági körülményekhez. Amíg az olaj ára a jelenlegi szinten marad, ez a technológia nem tud labdába rúgni.

Neked ajánljuk
A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó) A siker titka vidéken, 19. rész – Vadvirág teaház (videó) Megtette első próbaútját Kína első nagy méretű teherszállító drónja Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: autoszektor.hu
Vissza
Hírfolyam