2020. október 29., Nárcisz
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Kína csinált egy mesterséges Napot, amivel végtelen mennyiségű energiát termelnének

Kínai tudósok megépítették a fúziós erőmű egy miniatűr változatát, amelyben 100 millió Celsius-fok hőmérsékletet sikerült generálniuk. Az innovatív technológia alkalmas lehet a fosszilis tüzelőanyagok helyettesítésére – ami jelentős mértékben elősegítheti a globális felmelegedés megállítását.

A globális felmelegedés megállításának, ezzel együtt pedig a Föld megmentésének egyik legfontosabb sarokpontja, hogy az energiát ne a fosszilis energiahordozókból akarjuk kinyerni. Jó megoldás lehet ennek helyettesítésére a nap-, szél- és minden más megújuló forrás, és ahogy az árakon is látszik, ma már pénzügyi szempontból is megéri ezeket használni. Kína viszont egy olyan technológiát dolgozott ki, ami nagyban hozzájárulhat a fosszilis tüzelőanyagok lecseréléséhez.

A Business Insider beszámolója szerint a távol-keleti ország kutatói nemrég készültek el az EAST (Experimental Advanced Superconducting Tokamak) nevű fúziós reaktorral, amelynek belsejében képesek előállítani a 100 millió Celsius-fokos hőmérsékletet. Ez hatszor magasabb hőfok, mint a Nap magjáé.

Az EAST egyelőre csak egy kísérleti eszköz, a terveiből kiindulva azonban egy nagyobb erőművet is létre lehet hozni Fotó: businessinsider.com

Az eszközt a kínai Hofejben állították fel.

A fúziós erőmű lényege, hogy két könnyű atomot egyetlen nagyobb atommá „préselnek össze”. A folyamat hatására komoly mennyiségű energia szabadul fel.

Ez viszont nem egyszerű feladat, mert az atomok pozitív töltésük miatt pont úgy taszítják egymást, mint két mágnes azonos pólusa. A fúzióhoz ezért két dologra van szükség: vagy nagyon magas nyomásra – az olyan csillagok esetében, mint a Nap, ez a méretéből adódóan megvan –, vagy nagyon magas hőmérsékletre. Mivel előbbit a Földön nem lehet előállítani, így utóbbira van szükség.

Az ideális hőmérséklet a fúzióhoz 100 millió Celsius-fok, ezt sikerült most a kínai kutatóknak elérniük.

A tesztek során 10 másodpercig sikerült az ideális környezetet fenntartani, ami nagyon komoly mérföldkő a fúziós erőművek fejlesztésében, ugyanakkor még messze vagyunk attól, hogy az egész Földet az így megtermelt energiával lássuk el. 

Az EAST tesztje során 10 MW energiát használt el, ami 1640 amerikai háztartás egyéves fogyasztását fedezné. Cserébe viszont feleannyit sem termelt. Ugyanakkor még így is megéri a fejlesztés, a szerkezet ugyanis a mostani atomerőművekkel ellentétben nem termelne atomhulladékot.

A mini fúziós erőműről készült videót ezen a linken érhetik el.

Neked ajánljuk
Biogáz lett a lejárt sörből 2025-re elkészülhet a világ első fúziós reaktora Kék bolygó címmel indít podcastot Áder János A világ legerősebb és legdrágább chilije Sárrét szívében terem (videó) Vízenergiával „tankolják” az elektromos hajókat a Niagaránál
Tovább a forrásra: hvg.hu
Vissza
Hírfolyam