2021. október 23., Gyöngyi
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A grafén lenne az új csodaanyag?

A Kaliforniai Egyetem kutatócsoportja megvizsgálta a tiszta grafén szokásostól eltérő elektromos tulajdonságait, és kiderült, hogy bizonyos konfigurációk esetén az anyag képes áramot generálni. A felfedezés hihetetlenül vékony, rendkívül könnyű, a napenergia megkötésére alkalmas eszközöket eredményezhet. 

A mérésekből kiderült, hogy az energia nagy távolságokat tud megtenni a grafén ultravékony rétegeiben. A sok tudós által csak „csodaanyagként” ismert grafén egyedi tulajdonságai a hatszögletű geometrikus formákba rendeződött, egyetlen szénatom vastagságú rétegszerkezetnek köszönhetők. 

A Kaliforniai Egyetem (UCR) Riverside-i kutatócsoportja felfedezte, hogy a bizonyos formákba és konfigurációkba rendezett tiszta grafénben ott rejlik a rendkívül hatékony napelem készítésének lehetősége.

A szabványos szolárpanelekben az áram csak a két különböző félvezető anyag csatlakozásánál jön létre. Azonban az UCR kutatói kimutatták, hogy

a grafén képes elektromos áramot termelni p-n átmenet nélkül.

A grafén lenne az új csodaanyag?  Fotó: Pixabay

„Azt találtuk, hogy a tiszta grafénben a fotóáram olyan különleges körülmények esetén jöhet létre, amikor az egész grafénlemeznek egyáltalán nem áll rendelkezésére elektronikus töltés” – magyarázta az UCR egyetemi docense, Nathaniel Gabor.

Az is kiderült továbbá, hogy a kutatók által kifejlesztett eszköz csupán akkora, mint egy atom.

A csapat úgy véli, hogy mérnöki eszközökkel képesek félig áttetszővé alakítani az anyagot, ez alkalmassá tenné napelemes ablakokban történő alkalmazásra, illetve arra, hogy a napelemmodulba további rétegként elhelyezve a fényspektrum más tartományába tartozó fényt kösse meg.

„Az összes ilyen tulajdonság a grafén különleges elektronikus szerkezetének köszönhető” – mondta Nathaniel Gabor. „Ebben a »csodaanyagban« a fény energiája hatékonyan konvertálódik elektromos energiává, amelyet ezt követően az anyagon belül figyelemre méltóan hosszú távolságra lehet szállítani.”

Neked ajánljuk
Mini szélturbináké a jövő? Naperőmű csak energiatárolóval? Napelemes rendszerrel fednék le a csatornáikat a spanyolok? A tájpolitikák fontosságára hívja fel a figyelmet a táj nemzetközi napja Mennyi víz van a Földön? (videó)
Tovább a forrásra: alternativenergia.hu
Vissza
Hírfolyam