2019. január 24., Timót
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Jóval olcsóbb lehet a napelem

A svéd Lundi Egyetem tudósai olyan vasat tartalmazó molekulát állítottak elő, amely a napelem-technológia költségeinek további csökkentésére alkalmas. A különleges terápia komoly áttörést hozhat a zöldenergia piacán.  

A svéd tudósok a Science-ben publikált tanulmányukban kifejették, hogy az új vastartalmú molekula felhasználható fotokatalizátorként üzemanyagok, például víz bontásával hidrogén, vagy szén-dioxidból kiindulva metanol előállítására.

A napelem-technológiára vonatkozóan azt emelték ki, hogy

az új molekula olyan hosszú időn keresztül képes a napfény energiájának elnyelésére és megtartására, amely elegendő más molekulákkal történő reakcióba lépéséhez.

A Lundi Egyetem kutatói új, vastartalmú molekulát fejlesztettek ki Fotó: Lundi Egyetem

„Az eredmény annak a ténynek köszönhető, hogy optimalizáltuk a vasatom körüli molekuláris szerkezetet” – mondta Petter Persson, a tanulmány egyik szerzője.

A kutatócsoport szerint ezek a megállapítások hasznosak lehetnek a ritka és költséges fémek, például a ruténium, ozmium és az irídium kiváltásánál, amelyek vasat is tartalmazó, a napfény megkötésére használt fémkomplexek. 

Neked ajánljuk
A grafén lenne az új csodaanyag? Palackba zárták a napfényt Skandináviában telepít gyorstöltőket az E.ON Több pénzt költene klímavédelemre és innovációra az Európai Parlament NASA-képek az Aletsch-gleccser olvadásáról
Tovább a forrásra: mnnsz.hu
Vissza
Hírfolyam