2021. szeptember 26., Jusztina, Pál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Ez a megújulók királya?

Olyan technológia hódíthatja meg a világot, amellyel a nap- és szélenergia sem versenyezhet – legalábbis ezt várják a világ legerősebb árapályerőművétől, melynek sorozatgyártása hamarosan elindulhat. 

Hamarosan elkezdődhet a világ legerősebb árapályerőművének sorozatgyártása, miután a skót Orbital Marine Powernek sikerült előteremteni az ehhez szükséges 7 millió fontos keretet.

A fejlesztők szerint a technológia költségei nagyjából megfelelnek a tengeri (offshore) szélerőművek telepítési árának, és azokhoz hasonlóan tiszta, szén-dioxid-kibocsátástól mentes formában termel villamos energiát.

Az O2 nem az egyetlen árapályerőmű, de jelenleg ez a legnagyobb teljesítményű a világon.

A megoldás egyáltalán nem bonyolult, az erőműbe épített turbinákat a tengerek napi árapálymozgása, illetve áramlatai hajtják meg, vagyis a vízerőművek működési elvét követi. A 73 méter hosszú lebegő szerkezet két darab 1 megawattos turbinát foglal magában, és a gyártó szerint könnyen telepíthető, karbantartható és vontatható. 

Teljesen átformálhatja az energiapiacot az Orbital O2 Fotó: orbitalmarine.com

A piacérettség stádiumába lépő technológiában megvan a lehetőség arra, hogy egy új fenntartható iparág jöjjön létre a bázisán – valószínűsíthető ugyanis, hogy az árapályerőművek jelentősen hozzájárulhatnak a jövőben az energiatermelés dekarbonizálásához. A társaság úgy véli, hogy a fejlesztésnek köszönhetően az Egyesült Királyság világszinten is vezető szerepre tehet szert az árapályerőmű-technológia területén.

A korábban Scotrenewables néven futó skót társaság 2018-ban jelentette be a világ legerősebb árapályerőművét (a prototípus a SR2000 nevet kapta). A prototípus, az SR2000 az egyéves tesztidőszak alatt több mint 3 gigawattóra villamos energiát termelt. A technológia nagy előnye a többi megújuló energiaforrással szemben az, hogy nem időjárásfüggő, miután az energiatermelés nagyrészt a Hold által előidézett árapályjelenségnek köszönhetően valósul meg – ez azt jelenti, hogy a szerkezet gyakorlatilag folyamatosan képes a villamosenergia-termelésre.

A sorozatgyártásra alkalmas modell egy éven belül elkészülhet.

Neked ajánljuk
Akvamarin: Hidrogéntermelés és energiatárolás Kardoskúton A megújuló energia felé fordul az IKEA A legeltetés mint védekezés Még lehet jelentkezni a kéktúrázás napjára Mutatjuk a 2020-as hazai energiamixet
Tovább a forrásra: portfolio.hu
Vissza
Hírfolyam