2019. augusztus 24., Bertalan
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Palackba zárták a napfényt

Svéd kutatók felfedeztek egy olyan folyadékot, amely az újratölthető akkumulátorokhoz hasonlóan működik. Ez az anyag ugyanis a napfény hatására magába zárja az energiát, melyet akár 18 évig is képes eltárolni. 

A tudósok áttörő eredményt értek el, miszerint a napenergia tüzelőanyag formájában akár 18 évig tárolható lehet. 

A kutatók becslései szerint 2030-ra otthonaink hőforrását biztosíthatjuk ezzel a technológiával

– írja az NBC News nyomán a Sokszínű vidék. 

„A napenergiával működő tüzelőanyag úgy működik, mint egy újratölthető akkumulátor. Annyi különbség van, hogy elektromosság helyett napfénnyel működik, és igény esetén képes hőt leadni” – magyarázta Jeffrey Grossman, az MIT laboratórium projektvezetője.

Kasper Moth-Poulsen, a csapat egyik tagja Fotó: Johan Bodell/Chalmers University of Technology

A különleges folyadék szén-, hidrogén-, és nitrogénmolekulákból áll, amely reagál a napfény jelenlétére, ezáltal átrendezve az atomkötéseket. Lényegében átalakítják a molekulákat ebben a ketrecben, csapdába ejtve a napfény energiáját. Meglepő módon ez az energiatartalom megmarad azután is, hogy a folyadék szoba-hőmérsékletűre hűl. Az energia felszabadításához egyszerűen átengedik egy kobaltalapú katalizátoron, amely folyamat során a molekulák visszaállnak eredeti formájukba. Így válik lehetővé a napfény energiájának hővé alakítása.

A kutatók úgy vélik, hogy a kinyerhető energia akár 110 fok vagy annál több is lehet. A rendszer megduplázhatja a neves Tesla Powerwall akkumulátorainak energiakapacitását is. 

Ha minden jól megy, akkor az innovatív technológiát 10 éven belül piacra dobhatják.  

Neked ajánljuk
Az ALTEO megszerezte az MNB Növekedési Kötvényprogramban való részvételhez szükséges minősítést Íme a módszer, amellyel szuprehatékony napelemeket lehetne előállítani Naperőművet épített a Videoton Holding A Camponában mindenkit vár Helen könyvtára Németország után Norvégia is felfüggesztette az erdővédelmi segélyek folyósítását Brazíliának
Tovább a forrásra: sokszinuvidek.24.hu
Vissza
Hírfolyam