2021. február 28., Elemér
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Palackba zárták a napfényt

Svéd kutatók felfedeztek egy olyan folyadékot, amely az újratölthető akkumulátorokhoz hasonlóan működik. Ez az anyag ugyanis a napfény hatására magába zárja az energiát, melyet akár 18 évig is képes eltárolni. 

A tudósok áttörő eredményt értek el, miszerint a napenergia tüzelőanyag formájában akár 18 évig tárolható lehet. 

A kutatók becslései szerint 2030-ra otthonaink hőforrását biztosíthatjuk ezzel a technológiával

– írja az NBC News nyomán a Sokszínű vidék. 

„A napenergiával működő tüzelőanyag úgy működik, mint egy újratölthető akkumulátor. Annyi különbség van, hogy elektromosság helyett napfénnyel működik, és igény esetén képes hőt leadni” – magyarázta Jeffrey Grossman, az MIT laboratórium projektvezetője.

Kasper Moth-Poulsen, a csapat egyik tagja Fotó: Johan Bodell/Chalmers University of Technology

A különleges folyadék szén-, hidrogén-, és nitrogénmolekulákból áll, amely reagál a napfény jelenlétére, ezáltal átrendezve az atomkötéseket. Lényegében átalakítják a molekulákat ebben a ketrecben, csapdába ejtve a napfény energiáját. Meglepő módon ez az energiatartalom megmarad azután is, hogy a folyadék szoba-hőmérsékletűre hűl. Az energia felszabadításához egyszerűen átengedik egy kobaltalapú katalizátoron, amely folyamat során a molekulák visszaállnak eredeti formájukba. Így válik lehetővé a napfény energiájának hővé alakítása.

A kutatók úgy vélik, hogy a kinyerhető energia akár 110 fok vagy annál több is lehet. A rendszer megduplázhatja a neves Tesla Powerwall akkumulátorainak energiakapacitását is. 

Ha minden jól megy, akkor az innovatív technológiát 10 éven belül piacra dobhatják.  

Neked ajánljuk
Napenergia segítségével állítanak elő zöldammóniát Megújulórekord lehet: napelemes rendszer 4500 méteres magasságban Ismét rengetegen jelentkeztek a napelemes támogatásra A zöld szemléletű családi költségvetéssel is megismerkedhetnek a diákok az idei PÉNZ7-en Elhagyott ipartelepeken építene napelemparkokat a MEKH
Tovább a forrásra: sokszinuvidek.24.hu
Vissza
Hírfolyam